El Dorado 25 Y.O. Special Reserve 0,7 l

Kód: 1326310
Značka: El Dorado
18 769 Kč 26 812,86 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
25.11.2024
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Základ El Dorado 25 Y.O. je míchán z rumu pocházejícího z unikátní sudové kontinuální destilace (Wooden Coffey Continuous Still), kterou dnes používá pouze Demerara Distillers, a z rumu připraveného kotlíkovou destilací. Pro dosažení finální chuti, komplexnosti a   bohatosti přidává sklepmistr další vybrané rumy. Zrání rumu probíhá v dubových sudech v Guyaně, kde panují ideální podmínky. Při teplotě 30-34 stupňů Celsia je oxidační proces rychlejší a vytváří delikátnější aroma. Při těchto podmínkách jsou též nežádoucí látky absorbovány dřevem sudu. Tento proces se nazývá „měknutí“ a probíhá tak dlouho, jak dlouho je rum v přímém kontaktu se dřevem sudu. Pro staření jsou používány starší dubové sudy převážně po bourbonu.

Informace o alergenech.

El Dorado 25 Y.O. Vintage 1988 Special Reserve 0,7 l

Expres po Praze

V případě objednání do 12. hodiny přivezeme ještě dnes!
El Dorado 25 Y.O. Vintage 1988 Special Reserve 0,7 l

Rychlé dodání

Skladem více než 10.000 láhví, expedujeme ihned.
El Dorado 25 Y.O. Vintage 1988 Special Reserve 0,7 l

Kamenná prodejna

V přátelském prostředí poradíme s výběrem.
El Dorado 25 Y.O. Vintage 1988 Special Reserve 0,7 l

Alkoholu rozumíme

Jsme experti v oboru. Neváhejte zavolat. Vybírejte s námi.

Doplňkové parametry

Kategorie: Karibské rumy
% alkoholu: 43
Objem: 0,7 l
Stáří: 25 let
Výrobce: El Dorado
Země: Guyana

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Rum El Dorado je ve vlastnictví společnosti Demerara Distillers Ltd. a ta má v portfoliu rumy široké škály od těch nejmladších až po ty nejstarší. Destilerie je položena u řeky Demerara a produkce rumu zde má tradici již více než 300 let. Při výrobě se dodržují staré a ověřené postupy, které zdejším rumům zajistili proslulost po celém světě. Stále se pracuje i na historických originálních destilačních zařízeních, přičemž značce se podařilo propojit tradiční postupy s moderními technologiemi.

   #ShowMore# 

Výroba El Dorado rum

První fáze výroby rumu začíná procesem fermentace, který často trvá až 26 hodin. Po přidání speciálních kvasinek do melasy dochází ke kvašení, které je neustále monitorováno a udržováno v rámci specifikovaných parametrů. Pouze pečlivé dodržování tohoto postupu umožní vznik jedinečných chutí. Výsledný produkt, který obsahuje kolem 7 % alkoholu je poté připraven k destilaci

Destilace – historické destilační kotle

Společnost Demerara Distillers Limited stále provozuje původní výrobní destilační přístroje, které byly používané na třech velkých cukrovarnických usedlostech již v 18. a 19. století. Díky tomu má ve světě rumu jedinečnou pozici. Žádná jiná rumová palírna na světě totiž nemůže nabídnout takovou rozmanitost a škálu různých rumových stylů. Destilaci má plně pod kontrolou Master Distiller společnosti Demerara mistr Lennox Shaun Caleb, který svým umem a pílí dává rumům skutečnou duši. 

Francouzské Savalle

Demerara Distillers Limited pokračuje v používání původního čtyřsloupcové destilační kolony French Savalle Still pocházející z 18. století z panství Uitvlugt Estate na západním pobřeží Demerary. Rum vyrobený z tohoto destilátu se vyznačuje výraznou sladkou vůní cukrové třtiny v kombinaci se suchou a středně plnou chutí – vlastnosti, kterým se žádný jiný destilát nevyrovná. Destilát pocházející z této kolony je velmi všestranný a dále se používá pro výrobu devíti zcela odlišných typů rumu od velmi lehkých až po ty středně plné. Rum z tohoto původního francouzského Savalle Still se tedy jednak používá při míchání jiných rumů El Dorado, ale také zcela čistý pro limitovanou edici El Dorado Single Barrel

Double Wooden Pot

Společnost Demerara Distillers Ltd také provozuje poslední dva originální dřevěné kotle na světě. Jsou více než 250 let staré a původně se používaly k výrobě rumů Demerara Navy, které jsou dnes často označovány svými starými názvy - Demerara VAT Stills. První z kotlů (Double Wooden Pot Still) pochází z usedlosti Port Mourant Estate založené v roce 1732. Teprve později byl přemístěn, nejprve do Uitvlugt a v roce 2000 definitivně do Diamondu. Podobným způsobem byl přesunut i druhý kotel. Ze svého původního domova ve Versailles na západním břehu řeky Demerara se přestěhoval nejprve do Enmore, poté do Uitvlugt, až skončil ve svém současném domově v Diamondu.

Tyto dva unikátní destilační přístroje s měděným hrdlem jsou oceňovány především Master Blendery a dalšími odborníky jako zdroj středně plných, velmi lahodných a hluboce aromatických rumů. Mají duši starobylého dřeva se zeleným srdcem, které dodnes hraje hlavní roli v rozvoji jejich charakteristických vlastností. Většina rumu pocházející z této destilace se používá při míchání dalších El Dorado rumů, menší část se používá pro limitované edice El Dorado Single Still Port Mourant Rum.

Wooden Coffey Still

Wooden Continuous Coffey neboli EHP Wooden Still je v dnešním světě posledním plně funkčním destilačním přístrojem svého druhu. Je takřka totožný s úplně prvním přístrojem, který vyvinul a postavil Aeneas Coffey v roce 1832. Přístroj pochází z panství Enmore Sugar Estate založeného téměř před 200 lety Edwardem Henry Porterem. Již od roku 1880 se na něm destiluje rum střední chuti s jemnou ovocnou vůní, přičemž jeho jedinečná chuť je připisována dřevěné konstrukci tohoto vysokého destilačního přístroje. Podobně jako u předchozích zmiňovaných destilačních přístrojů se destilát používá při míchání jiných rumů El Dorado nebo jako čistý pro limitované edice El Dorado Single Enmore Rum.

Zrání v dubu

Destilační přístroje dodají rumům sílu, ale opravdový charakter rumy získají teprve zráním v dubových sudech. Destilát se nejprve přemístí do obrovských nerezových nádrží, kde se zredukuje na požadovanou sílu. Teprve poté se přečerpá do velkých čtyřicetipětigalonových dubových sudů již jednou použitých pro whisky. A právě tímto kontaktem s dubem získává rum svou zlatavou až sytě hnědou barvu a bohatý měkký charakter.

Zrání rumu v tropických klimatických podmínkách zásadním způsobem přispívá k jemné hladkosti finálního destilátu. Dodává rumu El Dorado komplexní chutě a bohatou vůni, díky nimž jsou rumy tak jedinečné. Chuť dubového dřeva ze sudů a vzájemná interakce mezi dřevem a destilátem jsou tropickým klimatem Guyany skutečně výrazně umocněny. Vysoká vlhkost a stálá teplota proces zrání výrazně urychluje. Příkladem toho je například 8letý rum El Dorado, který má zralost podobnou jako třeba 16letý koňak zrající v mírnějším podnebí.

Míchání s 300letou tradicí

Kouzlo finálního výrobku je v této fázi již plně v rukou Master Blendera společnosti Sharon Sue Hang Baksh a jejího týmu. Čerpají přitom ze zkušeností, dovedností a tradic zdokonalovaných již po celá staletí. Především pečlivý výběr jednotlivých sudů a ruční práce dodává konečné směsi individualitu a styl. Všechny jednotlivé složky se musí nechat propojit, a to tak dlouho, dokud se nedosáhne požadovaných vůní a chutí. Teprve když je Sharon Baksh spokojena, výsledky se zredukují na požadovanou sílu a stáčejí se na místě do láhví.

„Směs“ je obvykle kombinací charakteristických rumů z různých destilačních přístrojů, často z konkrétního ročníku nebo šarže, vždy však dovedně zkombinovaných, aby vytvořily konkrétní chuť a sílu. Pečlivá práce a důsledná kontrola zajišťuje kontinuitu chuti a kvality.