El Dorado 3 Y.O. 0,7 l
Kód: 1326100Související produkty
Detailní popis produktu
El Dorado rum 3 Y.O. je jemný „bílý“ rum zrající minimálně 3 roky v sudech po bourbonu. Tento vynikající rum je namíchán ze dvou unikátních rumů Guyany, dvakrát filtrován přes dřevěné uhlí, aby získal stoprocentní průzračnost a čirost. Vůně citrusů a vanilky je posílena dotykem čokolády a rozinek, v chuti je tento rum uhlazený, kulatý, s nádechem kokosu, ovocným vjemem a suchým závěrem. Je velmi dobře vyvážený, plně aromatický.
Informace o alergenech.
Expres po Praze
Rychlé dodání
Skladem více než 10.000 láhví, expedujeme ihned.Kamenná prodejna
V přátelském prostředí poradíme s výběrem.Alkoholu rozumíme
Jsme experti v oboru. Neváhejte zavolat. Vybírejte s námi.Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rum El Dorado je ve vlastnictví společnosti Demerara Distillers Ltd. a ta má v portfoliu rumy široké škály od těch nejmladších až po ty nejstarší. Destilerie je položena u řeky Demerara a produkce rumu zde má tradici již více než 300 let. Při výrobě se dodržují staré a ověřené postupy, které zdejším rumům zajistili proslulost po celém světě. Stále se pracuje i na historických originálních destilačních zařízeních, přičemž značce se podařilo propojit tradiční postupy s moderními technologiemi.
#ShowMore#
Výroba El Dorado rum
První fáze výroby rumu začíná procesem fermentace, který často trvá až 26 hodin. Po přidání speciálních kvasinek do melasy dochází ke kvašení, které je neustále monitorováno a udržováno v rámci specifikovaných parametrů. Pouze pečlivé dodržování tohoto postupu umožní vznik jedinečných chutí. Výsledný produkt, který obsahuje kolem 7 % alkoholu je poté připraven k destilaci.
Destilace – historické destilační kotle
Společnost Demerara Distillers Limited stále provozuje původní výrobní destilační přístroje, které byly používané na třech velkých cukrovarnických usedlostech již v 18. a 19. století. Díky tomu má ve světě rumu jedinečnou pozici. Žádná jiná rumová palírna na světě totiž nemůže nabídnout takovou rozmanitost a škálu různých rumových stylů. Destilaci má plně pod kontrolou Master Distiller společnosti Demerara mistr Lennox Shaun Caleb, který svým umem a pílí dává rumům skutečnou duši.
Francouzské Savalle
Demerara Distillers Limited pokračuje v používání původního čtyřsloupcové destilační kolony French Savalle Still pocházející z 18. století z panství Uitvlugt Estate na západním pobřeží Demerary. Rum vyrobený z tohoto destilátu se vyznačuje výraznou sladkou vůní cukrové třtiny v kombinaci se suchou a středně plnou chutí – vlastnosti, kterým se žádný jiný destilát nevyrovná. Destilát pocházející z této kolony je velmi všestranný a dále se používá pro výrobu devíti zcela odlišných typů rumu od velmi lehkých až po ty středně plné. Rum z tohoto původního francouzského Savalle Still se tedy jednak používá při míchání jiných rumů El Dorado, ale také zcela čistý pro limitovanou edici El Dorado Single Barrel.
Double Wooden Pot
Společnost Demerara Distillers Ltd také provozuje poslední dva originální dřevěné kotle na světě. Jsou více než 250 let staré a původně se používaly k výrobě rumů Demerara Navy, které jsou dnes často označovány svými starými názvy - Demerara VAT Stills. První z kotlů (Double Wooden Pot Still) pochází z usedlosti Port Mourant Estate založené v roce 1732. Teprve později byl přemístěn, nejprve do Uitvlugt a v roce 2000 definitivně do Diamondu. Podobným způsobem byl přesunut i druhý kotel. Ze svého původního domova ve Versailles na západním břehu řeky Demerara se přestěhoval nejprve do Enmore, poté do Uitvlugt, až skončil ve svém současném domově v Diamondu.
Tyto dva unikátní destilační přístroje s měděným hrdlem jsou oceňovány především Master Blendery a dalšími odborníky jako zdroj středně plných, velmi lahodných a hluboce aromatických rumů. Mají duši starobylého dřeva se zeleným srdcem, které dodnes hraje hlavní roli v rozvoji jejich charakteristických vlastností. Většina rumu pocházející z této destilace se používá při míchání dalších El Dorado rumů, menší část se používá pro limitované edice El Dorado Single Still Port Mourant Rum.
Wooden Coffey Still
Wooden Continuous Coffey neboli EHP Wooden Still je v dnešním světě posledním plně funkčním destilačním přístrojem svého druhu. Je takřka totožný s úplně prvním přístrojem, který vyvinul a postavil Aeneas Coffey v roce 1832. Přístroj pochází z panství Enmore Sugar Estate založeného téměř před 200 lety Edwardem Henry Porterem. Již od roku 1880 se na něm destiluje rum střední chuti s jemnou ovocnou vůní, přičemž jeho jedinečná chuť je připisována dřevěné konstrukci tohoto vysokého destilačního přístroje. Podobně jako u předchozích zmiňovaných destilačních přístrojů se destilát používá při míchání jiných rumů El Dorado nebo jako čistý pro limitované edice El Dorado Single Enmore Rum.
Zrání v dubu
Destilační přístroje dodají rumům sílu, ale opravdový charakter rumy získají teprve zráním v dubových sudech. Destilát se nejprve přemístí do obrovských nerezových nádrží, kde se zredukuje na požadovanou sílu. Teprve poté se přečerpá do velkých čtyřicetipětigalonových dubových sudů již jednou použitých pro whisky. A právě tímto kontaktem s dubem získává rum svou zlatavou až sytě hnědou barvu a bohatý měkký charakter.
Zrání rumu v tropických klimatických podmínkách zásadním způsobem přispívá k jemné hladkosti finálního destilátu. Dodává rumu El Dorado komplexní chutě a bohatou vůni, díky nimž jsou rumy tak jedinečné. Chuť dubového dřeva ze sudů a vzájemná interakce mezi dřevem a destilátem jsou tropickým klimatem Guyany skutečně výrazně umocněny. Vysoká vlhkost a stálá teplota proces zrání výrazně urychluje. Příkladem toho je například 8letý rum El Dorado, který má zralost podobnou jako třeba 16letý koňak zrající v mírnějším podnebí.
Míchání s 300letou tradicí
Kouzlo finálního výrobku je v této fázi již plně v rukou Master Blendera společnosti Sharon Sue Hang Baksh a jejího týmu. Čerpají přitom ze zkušeností, dovedností a tradic zdokonalovaných již po celá staletí. Především pečlivý výběr jednotlivých sudů a ruční práce dodává konečné směsi individualitu a styl. Všechny jednotlivé složky se musí nechat propojit, a to tak dlouho, dokud se nedosáhne požadovaných vůní a chutí. Teprve když je Sharon Baksh spokojena, výsledky se zredukují na požadovanou sílu a stáčejí se na místě do láhví.
„Směs“ je obvykle kombinací charakteristických rumů z různých destilačních přístrojů, často z konkrétního ročníku nebo šarže, vždy však dovedně zkombinovaných, aby vytvořily konkrétní chuť a sílu. Pečlivá práce a důsledná kontrola zajišťuje kontinuitu chuti a kvality.