Jameson 1 l
Kód: 1121000Související produkty
Detailní popis produktu
Jameson Irish Whiskey je vůbec nejprodávánější irskou whiskey na světě. Je vyjímečně jemná, chuť je oblá a vyzrálá . John Jameson, který stál roku 1780 u jejího zrodu, povýšil pálení irské whiskey na umění. Základem jsou prvotřídní irské suroviny - voda, slad a ječmen, který se dodnes suší v uzavřených pecích, aby se ve finální chuti neobjevila ani stopa kouře. Následuje trojnásobná destilace tradičními měděnými destilačními přístroji a výjimečně pomalý proces zrání v dubových sudech, který trvá nejméně 7 let.
Whiskey lze vychutnat čistou, naředěnou pramenitou vodou, v osvěžujících koktejlech a také jako horký drink „Hot Irish” nebo „Irish Coffee“.
Informace o alergenech.
Expres po Praze
Rychlé dodání
Skladem více než 10.000 láhví, expedujeme ihned.Kamenná prodejna
V přátelském prostředí poradíme s výběrem.Alkoholu rozumíme
Jsme experti v oboru. Neváhejte zavolat. Vybírejte s námi.Doplňkové parametry
Kategorie: | Irské whiskey |
---|---|
% alkoholu: | 40 |
Druh whisky: | Blended |
Objem: | 1 l |
Stáří: | 7 let |
Výrobce: | Jameson |
Země: | Irsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
V roce 1780, v časech dávno před selfie, založil John Jameson dnes asi nejslavnější irskou palírnu – Jameson. Zemřel 3. prosince 1823 ve věku třiaosmdesáti let. Všimněte si, že se několikrát objevuje v poslední větě číslo 3. A tak není divu, že se whiskey Jameson až do dnešní doby destiluje stále právě třikrát. Pro zaměstnance palírny tak už trojka bude navždy mimořádné číslo.
#ShowMore#
Dublin - město whiskey
V roce 1780 byl Dublin rušným městem plným příležitostí – byl druhým největším městem Británie a Irska, větší byl pouze Londýn. V tomto období působilo v Dublinu více než sto pivovarů a lihovarů. Konkurence byla tvrdá, ale John Jameson si vybudoval dobré jméno a irská whiskey, kterou vyráběl, vynikala nad ostatními tím, že ztělesňovala ducha hesla "Žij trochu víc a boj se trochu míň!".
Nesladová whiskey vítězí
V letech 1785-1825 platil lihovarník větší daň ze sladu, než z lihu, takže bylo přirozeně žádoucí používat méně sladu. John, který chtěl na daňového úředníka vyzrát, tak začal experimentovat se sladovým a nesladovým ječmenem. A veřejnost brzy začala dávat přednost tomuto typu whiskey natolik, že dovážená sladová skotská whisky se v Dublinu prodávala obtížně a nakonec i každý dublinský lihovar vyrábějící sladovou whiskey měl problémy s jejím prodejem.
Jameson - nejprodávanější irská whiskey na světě
Počátkem 19. století už palírna byla obrovsky populární a Jameson se stal druhou nejprodávanější značkou whiskey v celém Irsku. Toto zlaté období trvalo až do začátku 20. století, kdy ve Spojených státech začala prohibice. Byla to obrovská rána nejen pro výrobce bourbonu, ale zároveň došlo k drastickému omezení vývozu irské whiskey (a samozřejmě také skotské whisky) do USA a výroba tak musela být prudce omezena. Prohibice tak měla za následek postupný krach palíren po celém Irsku. Toto období přežily pouze čtyři palírny, které se v roce 1966 spojily do jedné společnosti – Irish Destillers Group. V současné době výroba neprobíhá přímo v palírně Jameson, ale z kapacitních důvodů v palírně Midleton v Corku. Na závěr je důležité zmínit, že značka Jameson je dnes celosvětově nejprodávanější irská whiskey.