Lagavulin 11 Y.O. Offerman Edition 0,7 l
Kód: 1063303Související produkty
Detailní popis produktu
Limitovaná edice Lagavulinu vyrobená ve spolupráci s hercem Nickem Offermanem, postupně vznikají nové edice. Whisky zraje 11 let v dubovém sudu, poté ještě několik měsíců dozrává ve speciálně vybraných sudech. Whisky si zachovává svůj nezaměnitelný charakter, tolik typický pro Lagavulin. Kouř a rašelina, spojená s přímořskou slaností, medovou vanilkou a lehký náznak bílé čokolády. V chuti nalezneme také hravé tóny citrusů. V závěru je na svůj říz pak relativně jemná.
Informace o alergenech.
Expres po Praze
Rychlé dodání
Skladem více než 10.000 láhví, expedujeme ihned.Kamenná prodejna
V přátelském prostředí poradíme s výběrem.Alkoholu rozumíme
Jsme experti v oboru. Neváhejte zavolat. Vybírejte s námi.Doplňkové parametry
Kategorie: | Skotské whisky |
---|---|
% alkoholu: | 46 |
Druh whisky: | Single Malt |
Objem: | 0,7 l |
Oblast: | Islay |
Stáří: | 11 let |
Výrobce: | Lagavulin |
Země: | Skotsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Lagavulin je uznávaná palírna nacházející se ve stejnojmenné vesnici Lagavulin na jihu ostrova Islay ve Skotsku. Název Lagavulin je anglikanizací slov "Lag a' Mhuilinn", což ve skotské gaelštině znamená "dutina mlýna". V současné době je majitelem palírny společnost Diageo, obrovská nadnárodní korporace vyrábějící alkoholické nápoje se sídlem v Londýně. Dříve se prodávala pod značkou Classic Malts, která je ale již zrušena. Standardně se stáčí do lahví 16letá whisky s obsahem alkoholu 43 %. V menší míře se stáčí také edice Distiller's Edition, která je dozrává v sudech po sherry Pedro Ximénez. Poslední edicí je Lagavulin 12 Y.O. v sudové síle a různé starší a vzácnější limitované edice.
#ShowMore#
Historie palírny Lagavulin
Palírna Lagavulin oficiálně vznikla v roce 1816, kdy John Johnston přestavěl několik budov na první legální palírnu. Na stejném místě vznikla i druhá palírna, za jejíž výstavbou stál jistý Archibald Campbell Brooks. Jméno této druhé palírny bohužel není známé, nicméně se zanedlouho stejně stala součástí Lagavulinu. Je zajímavostí, že záznamy dokládají destilaci v nejméně deseti nelegálních palírnách na tomto místě již v roce 1742. Umění výroby whisky je ve Skotsku zkrátka zakořeněno.
Spolupráce Lagavulin - Laphroaig
John Johnston zůstal ve své palírně až do roku 1835, kdy ji převzal Alexander Graham, který na pozici master blendera dosadil svého syna Waltera Grahama. Ten se ale v roce 1948 rozhodl odejít do Laphroaigu a vedení s největší pravděpodobností převzal jeho bratr John Crawford Graham. Ten stál jednak za úpravami cest a rozšíření budov, ale také uzavřel partnerství s Jamesem Loganem Mackiem. Grahamovo vedení v Lagavulinu postupně sláblo, protože stále více upřednostňoval své vlastní obchodní zájmy v Glasgow. Vedení palírny tak dostal postupně do rukou již zmíněný James Logan Mackie a nic nebránilo tomu, aby se Lagavulin stal v polovině osmdesátých let 19. století součástí společnosti Mackie & Co. Tato společnost prodávala Lagavulin a další skotské whisky ve Spojeném království a v dalších zemích. Následovalo několik soudních sporů se sousední společností Laphroaig, které vznikly poté, co si palírna Lagavulin Petera Mackieho tuto palírnu pronajala. Mackie se prý pokoušel kopírovat styl společnosti Laphroaig a důvodem bylo, že voda a rašelina v prostorách Lagavulinu byly jiné než v prostorách Laphroaigu.
Lagavulin se silnou kouřovou chutí
Značka Lagavulin získala za dobu své existence oblibu u fanoušků single malt whisky po celém světě. Je to nejenom díky své silné kouřové chuti, ale zejména proto, že je tomuto stylu věrný po celou svou dobu své existence. Každý milovník Islay whisky tak ví, co mu tato whisky ve své chuti nabídne. Whisky Lagavulin má své fanoušky i mezi celebritami. Jedním z nich je i herec Nick Offerman, kterého můžeme znát například z populárního seriálu "The Last of Us". Sympatické je i to, že Lagavulin neusiluje o to chrlit na trh bezpočty mladých whisky, jen aby se trh nasytil. Své portfolio rozšiřuje jen velmi zřídka a když se tak stane, zpozorní nejeden sběratel limitovaných edicí.