Malteco 20 Y.O. Reserva Del Fundador 0,7 l
Kód: 1344030Související produkty
Detailní popis produktu
Malteco Rum 20 Y.O. p. je dlouhodobě stařený panamský rum, který zraje 20 let v dubových sudech. Disponuje velmi výraznou chutí vanilky, tabáku a sušeného ovoce.
Informace o alergenech.
Expres po Praze
Rychlé dodání
Skladem více než 10.000 láhví, expedujeme ihned.Kamenná prodejna
V přátelském prostředí poradíme s výběrem.Alkoholu rozumíme
Jsme experti v oboru. Neváhejte zavolat. Vybírejte s námi.Doplňkové parametry
Kategorie: | Karibské rumy |
---|---|
% alkoholu: | 40 |
Objem: | 0,7 l |
Stáří: | 20 let |
Výrobce: | Malteco |
Země: | Panama |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Značka Malteco vznikla v roce 1930 v Guatemale. Za jejích zrodem stála rodina Botranů, kteří stojí i za další ikonickou značkou rumů – Ron Botran. Malteco bylo vyráběno v oblasti Quetzalteca, ve stejnojmenné palírně. To však platilo pouze do roku 2011, kdy palírnu převzala nadnárodní skupina Diageo, která se rozhodla veškerou pozornost věnovat svým dvěma vlajkovým značkám a to byl rum Botran a rum Zacapa.
#ShowMore#
Z Guatemaly do Panamy
Výroba tedy musela být přesunuta jinam. Nakonec byla za novou palírnu vybrána Caribbean Spirits Panama Distillery v Panamě. S pomocí guatemalských "Maestros Roneros" se mu přesto podařilo zachovat guatemalský styl rumů, proto je na lahvích uvedeno "Ron al estilo de Guatemala".
Rum Guatemala
Guatemalský rum je založen především na použité surovině: třtinovém medu. Někdy se mu říká třtinový sirup, což je čistá šťáva z vařené a redukované cukrové třtiny, jakýsi mezistupeň mezi vesou (čistou šťávou) a melasou. Její výhodou je, že poskytuje jak čerstvé třtinové tóny, tak karamelizovanou chuť. Kromě toho je zajímavá i z hospodářského hlediska: zatímco čistá šťáva musí být zpracována a zkvašena do 24 hodin po rozkrojení třtiny, třtinový med lze skladovat mnohem déle. To umožňuje celoroční destilaci bez závislosti na ročním období. Po rychlém kvašení (24-48 hodin) se mošt destiluje v kontinuální koloně a dále zraje v sudech. Používají se lehce vypálené sudy z amerického bílého dubu, ve kterých předtím zrál bourbon.
Osobité rumy Malteco
Již v prvních rumech této řady objevíme zajímavou osobitost, která se výrazně vzdaluje stereotypům této kategorie destilátů. To je případ patnáctiletého rumu Reserva Maya, což je sladký, ale poměrně komplexní rum. Pětadvacetiletý rum Reserva Rara je oproti tomu více pražený, karamelizovaný a také sukovitější. Obecně můžeme Malteco označit za rumy s příjemně nasládlou, ale nikoliv vlezlou chutí, které si oblíbí zejména vyznavači ovocnějších a lehčích rumů.