Mauricius rumy
Rum z ostrova Mauricius ztělesňuje vše, co samotný ostrov – krásu dlouhých bílých pláží, nedotčenost jasně modrých lagun plných podmořského života a přátelství místních lidí. Spojení Mauricius a rum se datuje od roku 1850, kdy se monsieur Pierre Charles Harel zasadil, aby se rum z cukrové třtiny začal destilovat. Do té doby se totiž z ostrova vyvážel pouze cukr a melasa.
#ShowMore#
Mauricijský rum proslavilo několik značek, které je důležité zmínit. V roce 2011 přišel mladý podnikatel Frederic Bestel s novou koncepcí rumu a vytvořil značku Gold of Mauritius. Rum se vyrábí z místní třtinové melasy, která se předtím 36 hodin fermentuje a následně velmi opatrně destiluje na 95% alkoholu. Získaný destilát se naředí na 60 objemových procent alkoholu a část se přečerpá do sudů po portském víně o objemu pouhých 180 litrů, kde zraje po dobu 12 měsíců. Po konečném blendování má výsledným rum širokou a intenzívní paletu chutí a vůní, kde spolu dokonale ladí tóny vanilky a jemného koření.
Další známá značka, která dělá čest spojení „rum a Mauritius“, pochází z Rhumerie de Chamarel. Cukrová třtina, kterou používají, pochází výhradně z vlastních plantáží a společnost tak má dokonalý přehled o procesu výroby již od samotného počátku. Přefiltrovaná třtinová šťáva pomalu kvasí se speciálními kvasinkovými kmeny, poté je destilována v měděných kotlích a následně 6 měsíců odpočívá v ocelových tancích. Část se lahvuje jako světlý rum a část dále odpočívá až 4 roky v dubových sudech. Mimo rumů produkuje destilerie i likéry typické pro Mauritius: Vanilla Liquer a Cofee Liquer.
Z dalších značek je třeba ještě zmínit New Grove, který nabízí několik oceněných rumů a potom Saint Aubin, známý svými rumy, do kterých se přidávají vanilkové lusky z vlastních plantáží. Na ostrově jsou i další palírny produkující výborné rumy, a to jen potvrzuje, že Mauritius a rum k sobě zkrátka patří.