Barceló Imperial Premium má hladkou a velmi vyváženou chuť s nádechem karamelu a vanilky. Výrazně se v ní nesou také tóny dřeva získané přirozeným stárnutím v sudech z bílého dubu. Barceló Imperial Premium je vyráběn pouze ve velmi omezeném množství. Každá láhev má své vlastní číslo, které je na ní ručně napsáno. Je uložena na dřevěném podstavci a balena v elegantním kovovém obalu, což ještě více zvýrazňuje její jedinečnost.
Barcelo & Co. bylo založeno v roce 1930 panem Julianem Barcelo. V 80. letech si Ron Barceló vybudoval významnou pozici mezi vedoucími značkami na trhu s rumem. V roce 1992 byl zahájen export, v roce 1994 se prodával na více než deseti zahraničních trzích. V roce 2000 vytvořili rodinní vlastníci se španělskými investory společnosti společný podnik BAINSA (Barceló International). Španělská strana investovala více jak 20 miliónů dolarů do výstavby nové továrny v San Pedro Macorís, která zcela vyhovuje přísným požadavkům zahraničních trhů. Dnes se Ron Barceló prodává ve více než dvaceti zemích. Na španělském trhu se ho pak prodá 450.000 devítilitrových kartonů ročně.
Ron Barceló se vyrábí v jedné z nejmodernějších továren na světě, speciálně navržené pro výrobu a zrání rumu. Je vybavena nejpokročilejšími výrobními technologiemi. Kvalita nerezových tanků je na úrovni nejlepších vinařských tanků používaných v Evropě. Sudy jsou uchovány ve vertikální pozici. V továrně je použita nejnovější generace úpraven vody a další technické inovace.
Za úspěšností rumu Barceló stojí především pečlivý proces zrání. Ne každá značka rumu dodržuje tradiční proces zrání a v mnoha případech s ohledem na omezené výrobní kapacity a chybějící zákonná omezení dochází k umělému „dozrávání“ rumů. Kapacita společnosti Barceló umožňuje současné zrání 4 miliónů litrů alkoholu v dubových sudech. V dalším případě za úspěchem stojí investice do technologií. Celá výroba rumů probíhá v moderní továrně kde se evropská technologie a know-how setkávají s dominikánskou tradicí.