Jak vybrat kvalitní rum

Vybrat kvalitní rum může být náročný úkol, zejména pro ty, kteří se teprve začínají orientovat v pestrém světě prémiových destilátů. Rum je destilát, který se vyrábí z cukrové třtiny a je oblíbený pro svou rozmanitost chutí, vůní a stylů. V tomto článku vám poradíme, jak rozpoznat kvalitní rum a jak vybrat ten nejlepší rum pro vaše potřeby. A doporučíme vám také několik skvělých rumů, které si u nás můžete zakoupit.

Jak vybrat kvalitní rum?

1. Původ a historie značky

Původ a historie značky mohou být dobrým ukazatelem kvality rumu. Známé značky s dlouhou historií a dobrým renomé obvykle nabízejí spolehlivé produkty. Například rumy z Karibiku, jako jsou barbadoské rumy, rumy z Jamajky nebo dominikánské rumy, jsou často považovány za jedny z nejlepších na světě. A samozřejmě nesmíme zapomenou na kubánské rumy, vždyť Kuba je považována za kolébku rumu. Skvělé rumy ale pocházejí i z jiných oblastí, například filipínské rumy proslavila značka rumu Don Papa, zatímco rumy z Guatemely pro změnu vynikající rum Zacapa

2. Způsob výroby

Rum se vyrábí dvěma hlavními způsoby: průmyslovým a řemeslným. Průmyslově vyráběný rum je často levnější a méně komplexní, zatímco řemeslný rum, také známý jako „artisan rum“, se vyrábí tradičními metodami a nabízí bohatší a složitější chuťový profil.

3. Stáří rumu

Stáří rumu má významný vliv na jeho chuť. Starší rumy, které zrají v dubových sudech, mají často hlubší a komplexnější chuťové profily. Při výběru rumu hledejte označení stáří nebo označení jako Añejo ,„Extra Aged“ nebo "XO", což naznačuje, že rum zrál delší dobu. Ale pozor, číslice na etiketě často neznamená skutečné stáří, ale někdy pouze nejstarší složku obsaženou v láhvi. Kolumbijské rumy jsou jedny z mála, kde číslo ukazuje skutečné stáří rumu, příkladem je třeba rum Coloma 8 Y.O. nebo rum Dictador 12 Y.O.

4. Chuťový profil

Každý rum má svůj jedinečný chuťový profil. Před nákupem se tedy zamyslete, jaký typ chuti preferujete. Některé rumy jsou sladší, s výraznými tóny vanilky a karamelu, zatímco jiné mohou být sušší a pikantnější, s tóny koření a ovoce.

5. Ocenění a recenze

Ocenění a recenze od odborníků mohou být dobrým vodítkem při výběru kvalitního rumu. Rumy, které získaly mezinárodní ocenění, často nabízejí vynikající kvalitu.

Jak vybrat nejlepší rum?

Výběr nejlepšího rumu závisí na vašich osobních preferencích a příležitosti, ke které chcete rum použít. Zde je několik tipů, jak vybrat ten nejlepší rum:

1. Rum pro samostatné pití 

Pokud chcete pít rum pít čistý nebo na ledu, vybírejte rumy s bohatším chuťovým profilem. Například rum Diplomático Reserva Exclusiva je výjimečný venezuelský rum, který nabízí komplexní chuť s tóny sušeného ovoce, čokolády a vanilky. Dalším tipem může být rum A.H.Riise Non Plus Ultra, který má sladší charakter nebo naopak trochu plnější a sušší rum z Barbadosu Duppy Share XO.  

2. Rum pro míchané nápoje

Pokud hledáte rum pro míchané nápoje, jako jsou mojito nebo daiquiri, doporučujeme bílé rumy nebo lehké a svěží rumy tmavé. Skvělou volbou může být Bacardi Carta Blanca, který je oblíbený pro svou lehkost a univerzálnost. Milovníci koktejlů se mohou inspirovat a podívat se na další tipy na nejlepší letní koktejly.

3. Rum pro speciální příležitosti

Pokud hledáte rum pro někoho, kdo slaví narozeniny nebo dokonce kulaté narozeniny - čtyřicátiny nebo třeba padesátiny - zkuste najít rum s odpovídající etiketou. Takto staré rumy jsou už ale k sehnání opravdu výjimečně a navíc za opravdu vysoké ceny, které jsou i do statisíců. Můžete ale zakoupit rum vydaný při příležitosti výročí palírny jako je třeba dominikánský rum Barcelo Imperial 40. Existuje ale celá řada ročníkových rumů a destilátů, stačí si jen vybrat. Pro některou zvlášť významnou událost můžete zvolit prémiový rum z Portorika s velmi dlouhým zráním Don Q Gran Reserva XO. Je opravdu vynikající volbou pro ty, kteří hledají mimořádný zážitek. Rum po destilaci zraje v dubových sudech až 9 let a poté je doplněn malým množství padesát let starého rumu z nejstarších zásob palírny. Výsledkem je jedinečný charakter rumu a neskutečně bohatá chuť. 

4. Exotické rumy pro objevování nových chutí

Pokud máte rádi objevování nových chutí, můžete vyzkoušet rumy z méně tradičních oblastí jako je třeba Mexiko. Mexické rumy zatím nejsou příliš známe, každý spíše ví, že odtud pochází tequila. Ale takový rum Deadhead dokáže překvapit nejenom svou skvělou a plnou chutí, ale především svým opravdu netradičním vzhledem. 

5. Sběratelské rumy

Pro sběratele a opravdové nadšence doporučujeme rumy, které jsou vydávány v omezených edicích nebo mají historický význam. Stávající se potom i zajímavou investicí a investiční alkohol je v posledních letech stále populárnější. Takovým tipem na rumy, které jsou ideální pro dlouhodobé uchovávání a sběratelské účely mohou být edice od společnosti rum La Maison nebo limitované edice Zacapa. Některé značky vydávají speciální a vzácné edice, které jsou již dopředu zamýšleny jako investiční rumy. Asi nejvíce se tomuto typu rumů věnuje kolumbijská společnost Dictador, která na trh uvedla již několik zcela mimořádných edic, například Dictador Lalique nebo Dictador Peyote.

Výběr kvalitního a pro vás nejlepšího rumu závisí na vašich osobních preferencích a příležitosti, ke které chcete rum využít. S našimi výše uvedenými tipy a doporučeními byste měli být schopni najít rum, který vám přinese ten největší užitek. Ať už hledáte rum pro míchané nápoje, k samotnému pití nebo pro speciální příležitosti. Rádi vám ale vždy s výběrem pomůžeme, neváhejte se na nás obrátit.

Jan Odvárko, jan.odvarko@bestdrink.cz