Macallan Time Space

The Macallan, jedna z nejuznávanějších palíren na světě, uvedla na trh jedinečnou kolekci Macallan Time Space, která spojuje dvě whisky – nejstarší a jednu z nejmladších v historii palírny. Tento počin je fascinující oslavou umění whisky, času a řemeslné tradice. V kolekci se setkává 84letá whisky, která je nejstarší whisky, jaká kdy byla vydána, s mladou, 5letou whisky, symbolizující novou éru skotské single malt whisky Macallan.

Nejstarší whisky na světě

Tato 84letá whisky, destilovaná v roce 1940, představuje skutečný skvost a mimořádnou historii pevně uzavřenou v této speciálně vytvořené karafě. Nalahvováním této mimořádné whisky palírna Macallan překonala svůj vlastní rekord z roku 2022, kdy uvedla na trh 81letou whisky - Macallan The Reach. Tehdy se opravdu jednalo o nejstarší whisky na světě, avšak nyní tento titul náleží právě nové Macallan Time Space whisky, čímž se společnost Macallan znovu zapíše do historie.

Tato výjimečná whisky zrála v dubových sudech po sherry neuvěřitelných 84 let. Jeden z těchto sudů byl vyroben z amerického dubu, druhý z evropského, což whisky dodalo komplexní chuťový profil plný hlubokých tónů sušeného ovoce, koření a dřeva. Whisky nese charakteristiky času, kterým prošla, a každá její kapka je poctou trpělivosti, zručnosti a řemeslu lidí z palírny Macallan.

Macallan Time Space

The Macallan Time:Space je mimořádní whisky skutečně po všech stránkách. Ve vůni dominují starobylé tóny dřeva, sušeného ovoce, především fíků a datlí, spolu s jemnými podtóny koření a sherry. Chuť nabízí bohaté spojení koření, vanilky, kůže a ořechů, s dlouhým a harmonickým závěrem plným suchého ovoce a zralého dubu.

Palírna při příležitosti uvedení této fascinující whisky na trh také upozornila na historické okolnosti jejího vzniku – tato whisky byla destilována během druhé světové války, kdy v jeden okamžik musela být činnost palírny na čas dokonce přerušena. Díky svému výjimečnému věku se tato whisky řadí mezi raritní exempláře. K dispozici je pouze 200 lahví, přičemž každá z nich bude nabídnuta pouze dlouholetým a významným klientům. Cena jedné lahve je v současné době ohromujících 190.000 dolarů. I přes tuto opravdu vysokou cenu je whisky velmi žádoucí mezi sběrateli a investory jako investiční alkohol. Minulé zkušenosti s limitovanými edicemi The Macallan totiž jasně ukazují, že jejich hodnota na aukcích často několikanásobně vzroste oproti původní ceně.

MACALLAN - historie a budoucnost

Na opačné straně této kolekce stojí mladá, 5letá whisky, destilovaná v roce 2018, kdy společnost Macallan otevřela svůj nový moderní destilační provoz. Tato whisky je symbolem nového začátku a inovace v řemeslném přístupu k výrobě destilátů. Spojení těchto dvou whisky v jedné kolekci ukazuje nejen jejich fascinující kontrast, ale zároveň také hlubokou poctu umění destilace. Zatímco 84letá whisky přináší minulost a čas, který už nelze vrátit, 5letá whisky představuje svěžest, nový pohled a pokračování tradice výroby whisky Macallan.

5letá whisky v této kolekci nese jemnější, ale svěží chuťový profil, typický právě pro mladší whisky. Ve vůni se objevují květinové tóny s náznaky citrusů a medu. V chuti lze rozeznat sladší a svěží tóny vanilky, karamelu a lehké dřevitosti, s jemným závěrem plným ovoce, především citrusů a jablek.

Investiční příležitost

Tato unikátní kolekce whisky Macallan přitahuje nejen milovníky whisky, ale i investory a sběratele. Whisky, které si nesou příběh, věk a tradici, jsou dlouhodobě vnímány jako výborná investice. Kolekce Macallan Time Space má všechny předpoklady stát se ceněným kouskem, jehož hodnota časem poroste. Spojení nejstarší a nejmladší whisky palírny Macallan v této kolekci nabízí skutečně fascinující pohled na čas a řemeslné mistrovství. Pro ty, kdo mají zájem o mimořádnou kvalitu a jedinečný příběh, představuje tento komplet whisky nejen nezapomenutelný chuťový zážitek, ale také zajímavou investici do budoucna.

Jan Odvárko, bestdrink.cz