Nejstarší koňak na světě

V oblasti vzácných a starožitných destilátů jen málo z nich může soupeřit s historickou a finanční hodnotou jakou má koňak Gautier 1762. Tato výjimečná láhev, destilovaná v roce 1762, nejenže drží titul jako nejstarší známý koňak, ale také rekord jakožto nejdražší láhev koňaku prodaná v aukci.

Nejdražší koňak na světě

Koňak Gautier 1762 je mimořádně pozoruhodnou památkou z minulosti. Destilován byl před více než 250 lety a zároveň si tento jedinečný koňak po celá staletí uchoval svou integritu a kouzlo. V květnu 2020 byla tato láhev vydražena v aukční síni Sotheby’s a dosáhla neuvěřitelné ceny 144 525 dolarů. Tímto prodejem byly překonány dosavadní rekordy za láhev koňaku běžné velikosti a zároveň tak byl zdůrazněn význam této láhve jako jednoho z posledních existujících příkladů tak starého ročníku.

Tato konkrétní láhev, známá jako "Grand Frère" (Velký bratr), byla součástí tria. Její protějšky, "petite soeur" (malá sestra) a "petit frère" (malý bratr), jsou uchovány v muzeu koňakového domu Gautier. Byly zakoupeny v aukci v New Yorku v roce 2014. 

Chuť historie

Nabízí se pochopitelně jedna základní otázka: "Je takto starý koňak ještě pitelný?" Podle odborníků by koňak Gautier 1762 měl chutnat stále velmi dobře. Úroveň destilátu uvnitř láhve je velmi dobrá, což naznačuje, že těsnění zůstalo neporušené a minimalizovalo odpařování. Vysoce alkoholické nápoje, jako je tento, se obvykle dobře uchovávají v průběhu času, i když získávají jedinečné charakteristiky známé jako "Old Bottle Effect" (OBE). Tento efekt může přidat příjemné tropické tóny nebo naopak méně atraktivní chutě připomínající kaši, v závislosti na různých faktorech včetně kvality skla použitého při lahvování. 

Významné staré koňaky

Kromě koňaku Gautier 1762 existují i další staré a velmi vzácné koňaky, které jsou ceněny pro svou historii a kvalitu. Mnohé z nich se na světě vyskytují již pouze v několika kusech, některé se občas objeví na aukcích a konečná cena bývá závratná. 

Hardy Perfection 140 Years Cognac: tento koňak je známý svým neuvěřitelným stářím a je v současnosti jedním z nejstarších neblendovaných (tedy nemíchaných z různých ročníků) koňaků na světě. Byl destilován v 19. století a jeho cena dosahuje až 290.000 Kč za láhev.

Hennessy Timeless: tato limitovaná edice byla vytvořena na oslavu přelomu tisíciletí a obsahuje směs několika starých koňaků, některé starší než 100 let. Cena této lahve se pohybuje kolem 300.000 Kč.

Remy Martin Louis XIII Black Pearlvýjimečný koňak známý svou mimořádně bohatou chutí a exkluzivním balením. Jedná se o směs až 1.200 různých koňaků, z nichž nejstarší jsou více než století staré. Cena této lahve dosahuje přibližně 900.000 Kč. 

Chateau Montifaud 1898-1905: mimořádně starý koňak, směs koňaků destilovaných mezi lety 1898 a 1905, nabízí sběratelům a milovníkům koňaku jedinečnou příležitost vlastnit kousek historie. Koňak Chateau Montifaud Maurice Vallet 1898-1905 je už pravděpodobně poslední v běžném prodeji.

Svět zralých a výjimečných koňaků je fascinující cestou do minulosti, kde každá láhev vypráví svůj vlastní příběh. Koňak Gautier 1762, jako nejstarší a nejdražší koňak, stojí na vrcholu tohoto světa a s každou svou kapkou nabízí pohled do minulosti. Pro sběratele a nadšence nejsou tyto láhve pouze nápojem, ale vzácným kouskem historie, který zachycuje podstatu dávno minulé éry a často je to ideální investice.

Existují samozřejmě i další druhy velmi starých destilátů, ať už je to rum nebo skotská whisky. Ve skvělé kondici je například nejstarší rum na světě Harewood 1780. Naprosto skvělá investiční příležitost se ale naskytla před několika lety, kdy se dražila skotská whisky Macallan 81 Y.O.  Na svět tenkrát přišlo pouhých 288 karaf. Investování do prémiových destilátů je fascinující a pokud budete chtít poradit, neváhejte se na nás obrátit.

Jan Odvárko, jan.odvarko@bestdrink.cz