Sudy určené ke zrání destilátů se velice často vypalují a tento proces má zásadní vliv na výslednou chuť daného destilátu. Dubové dřevo je tvořeno celulózou, hemicelulózou a ligninem. První složka dává dubu jeho sílu, zatímco druhé dvě se při zahřívání začnou štěpit a vytvářet aromatické sloučeniny, které jsou rozpustné v ethanolu. Přidávají tak do whisky, bourbonu či vína žádoucí aroma.
Příchutě a aromata
Hemicelulóza obsahuje cukry, které se během vypalování (opékání) karamelizují a dodávají příchutě ořechů, či mandlí, sladké tóny karamelu a lékořice. Lignin se přeměňuje na širokou škálu příchutí, které se do destilátu pomalu uvolňují během procesu zrání. Přidávají do něj květinové prvky, koření (zejména skořici a hřebíček), vanilku, čokoládu nebo tóny trávy a borovice. Dubové dřevo obsahuje také tanin, který nejenže dodává barvu, ale především poskytuje nasládlé „dubové“ příchutě a často i kokosové tóny.