Unikátní zážitek - "Staňte se švestkou"

Pokud jste milovníci prémiových destilátů a chcete prozkoumat svět tradiční výroby slivovice, návštěva muzea vizovické společnosti R. Jelínek v Praze je nezapomenutelným zážitkem. Muzeum slivovice nabízí poutavou cestu historií, výrobním procesem a technologií spojenou s jedním z nejznámějších českých destilátů. A především vás čeká naprosto unikátní virtuální cesta celým výrobním procesem z pohledu švestky. My jsme měli možnost tuto prohlídku absolvovat, a pokud vás zajímá, co vás čeká, rádi vás provedeme touto unikátní exkurzí.

Historie společnosti R. Jelínek

Prohlídka začíná hlubokým ponořením do minulosti. Společnost Rudolf Jelínek, založená již v roce 1894, je jednou z nejstarších značek v České republice. V této části se seznámíte s rodinnou historií a klíčovými okamžiky, které formovaly podnik až do jeho dnešní podoby. Historie není jen o výrobě alkoholu – je plná příběhů o odvaze a inovaci, díky kterým se z malé vizovické palírny stala mezinárodně uznávaná značka.

Vizovické sady a jejich význam

Druhá část nás přenesla do malebných vizovických sadů, které jsou pro výrobu slivovice klíčové. Společnost Rudolf Jelínek má totiž vlastní sady švestek, které jsou pečlivě udržovány a ovoce pěstováno v souladu s tradičními postupy. Návštěvníci se zde dozvědí, jak důležité je klima, půda a péče o stromy pro kvalitu konečného produktu. O sady se starají odborníci, kteří sledují každý krok, od sázení stromků po sklizeň zralých švestek. Je fascinující vidět, jak detailní je tento proces a jaký má vliv na výslednou chuť slivovice.

5D virtuální prohlídka – Staňte se švestkou!

Nejzajímavější a zároveň nejoblíbenější částí celé exkurze je bezesporu 5D virtuální prohlídka. Jakmile si nasadíte speciální brýle, ocitnete se doslova v roli švestky! Celý proces výroby zažijete z pohledu šťavnatého plodu, což je neuvěřitelně interaktivní a zábavné. Virtuální prohlídka začíná v okamžiku, kdy vás stroj setřese ze stromu. Cítíte, jak padáte na plachtu a poté se natřásáte na korbě traktoru. Vidíte před sebou záda traktoristy, který vás převáží do palírny – realistický zážitek, který vtahuje do děje.

Tím ale zážitek nekončí. Jakmile dorazíte do palírny vaše cesta pokračuje dále. Nejprve jste jemně podrceni a spadnete do fermentační nádrže, kde probíhá kvašení. Poté nastává proces destilace, vznášíte se vzhůru a skrz okénka destilační kolony pozorujete okolní svět. A věřte nebo ne, horký vzduch, který vás ofoukne, vyvolává pocit, jako byste se skutečně ocitli uvnitř destilačního přístroje. Závěrečnou částí virtuálního dobrodružství je plnění do lahví na automatické lince. Cítíte se naprosto ponořeni do celého procesu a prohlídka tak dostává nový rozměr – jedná se o skutečný zážitek pro všechny smysly.

Destilační zařízení a vůně sudů

V poslední části prohlídky jsme si mohli prohlédnout reálné destilační zařízení a dozvěděli jsme se o fascinujícím fenoménu zvaném "andělská daň". Tento poetický název označuje množství destilátu, které se odpaří během zrání v sudech – tato část "putuje" k andělům. Mohli jsme si také přivonět k sudu, ve kterém dlouhá léta zrála hruškovice. Vůně dřeva a alkoholu zde vytváří jedinečnou atmosféru, která dokresluje celý zážitek. A také tu máte ještě příležitost tisku vlastní etikety na láhev a odnést si tak opravdu originální suvenýr.

Degustace: skvělá tečka na závěr

Po celé prohlídce nás čekala poslední, neméně zajímavá část – degustace. Na stylovém dřevěném prkénku jsme ochutnali tři vybrané pálenky z produkce značky. Každá z nich měla svůj specifický charakter a odlišnou chuť. Společně s pálenkami byly podávány i malé jednohubky, které skvěle doplňovaly chuťový zážitek a výborně se s destiláty doplňovaly. Pro milovníky kvalitních pálenek jde o naprosto úžasný zážitek.

Prodejna a restaurace

Po prohlídce muzea by byl hřích nevyužít návštěvy prodejny, která nabízí širokou škálu destilátů značky Jelínek. Kromě slivovice zde najdete také hruškovici, meruňkovici, třešňovici a další destiláty. Prodejna nabízí nejen jednotlivé lahve, ale také stylová dárková balení, která jsou ideální jako originální dárek pro milovníky alkoholu. Vedle toho jsou k dispozici i suvenýry spojené se značkou Jelínek – skleničky, trička či další doplňky.

Pokud máte čas, doporučujeme navštívit i přilehlou restauraci. Zde si můžete vychutnat nejen destiláty, ale i výborné jídlo připravované z místních surovin. Nabídka pokrmů je inspirována tradiční českou kuchyní, která skvěle ladí s nabízenými destiláty. Návštěva restaurace tak skvěle završuje prohlídku muzea.

Muzeum Slivovice - parádní zážitek

Návštěva Muzea slivovice R. Jelínek je nejen exkurzí do historie výroby jednoho z nejoblíbenějších českých destilátů, ale i fascinující a zábavnou cestou všemi fázemi výrobního procesu. Od sadů plných švestek, přes 5D virtuální prohlídku, až po degustaci vybraných pálenek – toto muzeum má co nabídnout každému milovníkovi kvalitního alkoholu. Pokud chcete obohatit své znalosti, užít si originální zážitek a možná si odnést i láhev výjimečné pálenky, určitě neváhejte a vydejte se na pražskou Kampu!

Závěrem chceme poděkovat za nevšední zážitek, kterým nás provázel Luděk Marek, zástupce společnosti R. Jelínek.

Jan Odvárko, bestdrink.cz