ZACAPA - rumový fenomén z Guatemaly

Guatemalský Zacapa Rum je mezi milovníky rumů považován za jeden z nejlepších rumů na světě. Alejandro Burgaleta, master blender s inovativní vizí, namíchal první rum v roce 1976 ve městě Zacapa ve východní Guatemale na oslavu stého výročí města. Použil jedinečný výrobní proces, který se později stal ústředním prvkem identity rumu Zacapa. V článku vám představíme stručnou historii tohoto rumu, jeho jedinečný proces výroby a zrání a provedeme jeho základní řadou.

Zacapa - první vlaštovka 

V České republice se rum Zacapa objevil již více než před 20 lety a byl tak jedním z prvních rumů, které se u nás na trhu etablovaly. Češi si díky němu třtinové rumy zamilovali. Karibský rum se stal mimořádně oblíbený a v současné době již u nás najdeme desítky značek skvělých rumů. Rum Zacapa je stále velice oblíbený, ale zdaleka již nad ostatními nevyčnívá tak jako dříve. Přesto mu rozhodně nemůžeme upřít, že ostatním rumům u nás prošlapal cestičku.

Majitelem značky Zacapa je Industrias Licoreras de Guatemala. V roce 2011 koupila 50 % podíl společnost Diageo a rum Zacapa se tak stal součástí portfolia prémiových destilátů společnosti Diageo Rum Creation and Products

Výroba rumu Zacapa - zajímavosti

Výrobní proces rumů Zacapa má několik pozoruhodných rysů:

1. Na rozdíl od mnoha rumů vyrobených z melasy, vedlejšího produktu výroby cukru, Zacapa používá první lisování šťávy z cukrové třtiny, známé jako „panenský med z cukrové třtiny“. „Med“ dodává rumu výraznou hladkost a rafinovanější sladkost. Cukrová třtina přitom pochází z úrodné vulkanické půdy v jižní Guatemale.

2. Zacapa nechává zrát své rumy ve skladu, který společnost nazývá „Dům nad mraky“. Nachází se v nadmořské výšce 2250 metrů v horách střední Guatemaly a místní chladné podnebí zpomaluje proces zrání rumu. Chuť rumu je potom více vrstvená, komplexní a má hladší závěr.

3. Zacapa používá pro zrání rumu systém solera, tradiční metodu používanou pro sherry. Tento systém zahrnuje částečné míchání rumů různého stáří a jejich postupné stáčení. V použitých sudech pro zrání rumu byla dříve americká whiskey, sherry Oloroso a Pedro Ximénez (PX). Tato zajímavá metoda dává rumu Zacapa bohatý a komplexní profil. Nad celým procesem bdí master blender Lorena Vasquez, která pro značku pracuje již dlouhá léta.

Spojení s dědictvím Mayů

Zajímavostí Zacapy je jemné zakomponování mayských kulturních vlivů do obalu značky. Láhve rumu mají kolem základny ručně tkaný pásek, známý jako „petite“. Tento pásek je tkaný místními guatemalskými ženami na historických tkalcovských stavech původní mayskou technikou. Tato stará technika, předávaná po dlouhé generace, vzdává hold bohatému mayskému dědictví Guatemaly.

Základní portfolio Zacapa

Značka Zacapa si během let vybudovalo široké portfolio rumů. Postupně si je představíme. A začneme trojicí rumů nejznámějších a nejprodávanějších:

1. Číslo jedna je zcela jistě Ron Zacapa 23 Sistema Solera, od roku 2024 se na etiketě již přestalo objevovat číslo 23. Je to rum s barvou tmavého jantaru, odlesky mědi a zlata. Vyznačuje se bohatou vůní karamelu, medu a sušeného ovoce, jako jsou rozinky, fíky a datle. Po otevření odhaluje jemné tóny vanilky, dubu, skořice a muškátového oříšku, doplněné náznaky čokolády. Na patře je rum hladký a sametový, s chutí karamelu, medové sladkosti a sušeného ovoce, následované tóny opečeného dřeva a hořké čokolády. Závěr je dlouhý a teplý, s kombinací dubu, koření a jemného kouře. Tento komplexní rum se hodí k popíjení jako čistého, na ledu nebo do prémiových koktejlů.

2. Ron Zacapa XO je luxusní rum bohaté mahagonové barvy, který zraje v sudech, ve kterých předtím zrál bourbon nebo koňak. Vůně je komplexní, s tóny tmavé čokolády, sušeného ovoce, karamelu a koření, jako je skořice a hřebíček. Chuť je hladká a plná, přináší hořkou čokoládu, kávu, melasu a nádech ovoce, včetně třešní a fíků. Zrání v koňakových sudech dodává jemné květinové tóny a bohatý dubový charakter. Závěr je dlouhý a elegantní, s tóny kakaa, sušeného ovoce a jemného kouře. Zacapa XO je skutečně výjimečný rum, který nabízí harmonii sladkosti, koření a dubu, ideální pro pomalé vychutnávání. 

3. Ron Zacapa Edición Negra je sytě jantarový rum s výrazným kouřovým charakterem, který zraje v dvojitě vypálených sudech, čímž získává intenzivní tóny spáleného dřeva. Vůně nabízí bohaté vrstvy melasy, karamelu, sušeného ovoce, jako jsou rozinky a švestky, spolu s praženými ořechy, vanilkou a kořením. Na patře je robustní a komplexní, s chutí kouře, sladkého panenského medu, tmavého ovoce a hořké čokolády. Dubové tóny, skořice a jemný nádech tabáku přinášejí teplý a dlouhý závěr. Zacapa Edición Negra je ideální pro milovníky silných a robustních rumů, ideální je pít čistý nebo na ledu.

Rumy Zacapa - rozšíření portfolia

Postupem času, společně s rostoucí oblibou značky Zacapa, přicházely na trh další zajímavé edice a portfolio rumů Zacapa se dále rozšiřovalo.

4. Zacapa Ámbar 12 
- lehčí rum, který zraje ve směsi sudů po bourbonu a sherry, díky čemuž získává svěží, jemně sladké tóny karamelu, vanilky a citrusového ovoce. Je výborný pro koktejly, kde nabízí vyváženost a lehkost, ale také hloubku a plnost.

5. Zacapa Reserva Limitada
- limitované ročníkové edice, které nabízí unikátní chuťový profil, který se mění v závislosti na konkrétní roce. Tyto ročníkové rumy obvykle nabízí bohatou kombinaci sladkosti, ovoce, koření a dubu, s výraznými tóny medu, sušených švestek, fíků a exotického koření. Velmi povedený byl ročník 2015.

6. Zacapa Royal
- top produkt celé značky. Zacapa Royal zraje v sudech z francouzského dubu z lesů Le Bois du Roy. Tento skutečně luxusní rum nabízí hlubokou komplexitu chutí s tóny karamelu, ořechů, koření, tmavé čokolády a sušeného ovoce, doplněné elegantním dubovým zakončením. Je mimořádně jemný a komplexní, ideální pro speciální příležitosti. 

Zacapa Heavenly Cask Collection

Kolekce Zacapa Heavenly Cask je posledním počinem značky Zacapa a zahrnuje čtyři exkluzivní edice rumů, z nichž každý symbolizuje specifickou fázi zrání v unikátních sudech. Tyto edice, zrající až 24 let, se zaměřují na jednotlivé chuťové profily, které vznikají vlivem působení dřeva různých druhů sudů:

Zacapa La Doma – zrání v sudech po americké whiskey dodává jemnost s tóny vanilky a karamelu.

Zacapa El Alma – rum zrající v silně vypálených sudech po bourbonu, který má výraznou kouřovou chuť s tóny koření a karamelizovaného cukru.

Zacapa La Armonía – tato edice zraje v sudech po sherry Oloroso, což do rumu vkládá bohaté, ovocné tóny rozinek, sušených švestek a čokolády.

Zacapa La Pasión – sudy po sladkém sherry Pedro Ximénez dávají této edici intenzivní sladkost a plné tělo, s chutěmi fíků, datlí a hnědého cukru.

Zacapa - neobyčejný rum

Zacapa není jen pouhá značka rumu, je to symbol mistrovského řemesla a tradice, která spojuje kvalitní suroviny s jedinečným procesem zrání. Každá edice, od ikonického Zacapa Solera až po exkluzivní kolekci Zacapa Heavenly Cask, nabízí nezapomenutelný chuťový zážitek, který osloví jak znalce, tak ty, kdo teprve svět prémiových rumů objevují. Rum Zacapa je ztělesněním harmonie mezi sladkostí, kořením, dubem a exotickými tóny, což z ní činí ideálního společníka pro zvláštní příležitosti i chvíle tiché meditace nad sklenkou.