Sekt - druhy
Šumivá vína se dělí především podle množství obsaženého cukru, stupnice obsahuje celkem 7 druhů:
brut nature – přírodně tvrdé (cukru méně než 3 g/l)
extra brut – zvláště tvrdé (cukr 0–6 g/l)
brut – tvrdé (cukru méně něž 12 g/l)
extra dry – zvláště suché (cukr 12-17 g/l)
dry – suché (cukr 17-32 g/l)
demi-sec – polosuché (cukr 32-50g/l)
doux/sweet – sladké (cukru více než 50 g/l)
Většina konzumentů však jednoduše rozlišuje pouze na sekt brut (brut sekt) a demi sekt. V České republice je více oblíbený sladký sekt, tedy sekt demi nebo v italštině dolce. V poslední době na popularitě získává růžový sekt, který je ideální na letní party u bazénu. Zajímavou alternativou je takzvaný zlatý sekt – obvykle se ovšem jedná pouze o zlatou láhev s běžným obsahem. Výjimkou je ale sekt se zlatem, kde uvnitř láhve nalezneme skutečně šupinky zlata, které si tak můžeme vypít. Také moravští vinaři zaregistrovali rostoucí segment trhu, vycítili příležitost a moravský sekt se již stal neodmyslitelnou součástí na trhu šumivých vín.