Rumy La Maison
1. Co to je rum?
Rum je destilát vyrobený z cukrové třtiny, destilovaný je buď přímo z čerstvě vylisované šťávy získané z cukrové třtiny nebo z třtinové melasy. Pravý rum musí obsahovat minimálně 37,5 % alkoholu a naopak nesmí obsahovat více než 20 gramů sladidel na litr, potom se totiž jedná o spirit.
#ShowMore#
2. Stručná historie rumu
Rumy jsou od svého prvopočátku neoddělitelně spojeny s cukrem, konkrétně s cukrem pocházejícím z cukrové třtiny. Tato velmi užitečná rostlina byla pravděpodobně k výrobě cukru využívána již mnoho tisíciletí před Kristem. Země původu je nejasná, některé prameny uvádějí Papuu Novou Quineji, časté zmínky jsou o Indonésii, Filipínách (dnešní indonéské rumy a také filipínské rumy jsou vynikající) nebo se dokonce uvádí Čína. V každém případě se v prvním století našeho letopočtu dostává cukr nejprve na Blízký východ a později i do střední Evropy.
V patnáctém století přivezl Kryštof Kolumbus cukrovou třtinu na Hispaňolu (nynější Haiti a Dominikánská republika - proslulé dominikánské rumy) a ta se velmi rychle rozšířila po celém Karibiku. Vzniklo obrovské množství plantáží, na kterých pracovaly tisíce otroků. Cukr byl v té době velmi drahý a stal se skutečným symbolem luxusu a bohatství. Majitelům plantáží se proto právem přezdívalo cukrobaroni.
Vzniku rumu předcházel celkem náhodný objev: když se cukrová melasa zalije vodou, začne kvasit a výsledkem je cukrové víno. A následně už nebylo daleko k další fázi výroby: destilaci. První destiláty nechutnaly asi nic moc, dobrý rum to ještě zdaleka nebyl. Vzniklo také první pojmenování: Eau de Vie (podle Francouzů "čirá pálenka") nebo Aquardente, Angličané začali říkat destilátu Kill Devil či Rumbullion a Portugalci užívali název Cachaca. První písemné zmínky o prodeji a konzumaci rumu na Barbadosu pochází z knihy anglického gentlemana Richarda Ligona z roku 1647. A za prokazatelně nejstarší palírnu se považuje destilerie Mount Gay, kdy se první zmínky o rumu z této palírny datují již do roku 1703. Z Barbadosu pochází také nejstarší rum na světě, který se v současnosti dá stále zakoupit. Je to The Harewood rum 1780 a destilován byl právě v roce 1780.
Nezanedbatelnou roli v propagaci rumu sehrálo Britské královské námořnictvo. Britové objevili pálenku z cukrové třtiny právě na Barbadosu (barbadoský rum je proslulý) a vyřešili tím problém dlouhého pobytu na moři: pivo totiž časem zkysne a voda se zkazí. William Penn, admirál a velitel britské flotily v Karibiku, přikázal v roce 1655 vydávat námořníkům dávky pálenky Rumbullion, aby je udržoval v dobré náladě. A v roce 1731 se dokonce pravidelný příděl rumu na lodích Jeho Veličenstva stal pravidlem ukotveným v námořních řádech. Karibský rum tak začal dobývat svět.
Nejprodávanější