Single malt whisky
Single malt whisky je whisky pocházející pouze z jedné palírny a nemíchá se s whisky z ostatních palíren. Vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, který se ředí vodou, pomocí kvasnic se zakvasí a nakonec se destiluje v destilačním kotli (tzv. periodicky pracující destilační přístroj). Na láhvi poté musí být uvedeno single malt.
#ShowMore#
Hlavní oblasti Skotska
Skotsko je tradičně rozdělováno do 6 regionů vyrábějících whisky. Přestože je každá whisky unikátní, druhy z dané oblasti mají společnou charakteristiku, která je odlišuje od whisky ostatních výrobních oblastí. Tyto rozdíly jsou výsledkem několika různých faktorů, jako např. použití odlišných surovin, klimatické podmínky a speciální výrobní techniky. I proto je někdy velmi obtížné jejich kvalitu vzájemně porovnávat a vybrat, která z nich je ta nejlepší single malt whisky.
Highlands
Severní část Skotska. Zde vyráběná whisky bývá hodnocena jako plně aromatická, chuťově vyvážená se sladovým a rašelinovým nádechem. Oblast Pertshire oplývá palírnami, jejichž produkty mají chuťově bohatý, medový charakter a často se zamlouvají i krásnější polovině lidstva. Typické pro oblast Highlands jsou takové značky jako Glenmorangie, Dalmore, Talisker nebo Oban.
Speyside
Oblast řek Findhorn, Lossie, Spey s přítoky Avon, Livet a Fiddich a Deveren leží ve východní části Vysočiny. Whisky single malt zde vyráběná je z nejproslulejších, její chuť je pevná, čistá, jemná, delikátně vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé v této oblasti vyráběné whisky mají naopak ostrou, až trávovou příchuť. V této oblasti je přes 50 palíren, které produkují cca 50% skotské whisky. Mezi nejznámější patří Aberfeldy, Aberlour, Balvenie, Cardhu, Glenfiddich, Glenlivet či Macallan.
Islands
Tato oblast se skládá z ostrovů Mull, Jura, Arran, Skye a Shetlandského a Orkneyského souostroví. Ostrov Islay byl odjakživa chápán jako samostatný region, přestože leží v těsném sousedství ostrova Jura. Někdy se diskutuje o zařazení Orkney ostrovů, zda by z hlediska whisky neměly být připojeny k výrobnímu regionu Skotské vysočiny. Single malt scotch whisky z ostrovů by se mohla popsat jako mírnější verze whisky z Islay, a často je ceněna těmi, kdo jsou milovníky tohoto nápoje už delší dobu. Na ostrovech se vyrábí mnoho známých značek – Highlands Park, Arran, Isle of Jura nebo Scapa.
Lowlands
Jižní část Skotska, na severu ohraničená symbolickou spojnicí mezi městy Dundee - Glasgow - Greenock. Tento region se řadí k nejprůmyslovějším a zároveň nejhustěji osídleným částem Skotska. Třebaže většina zdejší produkce se stále používá do míchaných whisky, na trhu se objevují i jako jednosladové. Whisky z této oblasti mají nejlehčí charakter. Bývají hodnocené jako jemné, lehké, suché s nádechem sladu. V této oblasti Skotska je soustředěna především výroba obilné whisky, z palíren sladové whisky jsou to například Auchentoshan a Glenkinchie.
Islay
Malý ostrůvek západně od kontinentálního Skotska je domovem mnoha známých sladových whisky – Ardbeg, Bowmore, Bruichladich, Lagavulin nebo Laphroaig. I když existuje několik jemných variant, skotská whisky single malt z Islay je obyčejně silně kouřová, rašelinovitá, slaná a vyniká pikantní a dehtovou příchutí. V minulosti měl tento ostrov až 23 palíren pracujících současně, ale dnes jejich počet klesl na osm.
Campbeltown
Kdysi byl odborníky považován za kolébku skotské whisky. Tato oblast se před mnoha lety pyšnila největším počtem palíren, avšak vinou nadvýroby, výroby podřadné whisky a nečistých obchodních praktik byla spojována s průměrnou a bezohlednou produkcí. Dnes se v tomto regionu produkuje pouze minimum whisky – například Glen Scotia nebo Springbank.