Slovník pojmů
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
ABV
Co znamená ABV? ABV je zkratka pro Alcohol By Volume (objemový alkohol). ABV, neboli objemový alkohol, je měřítkem obsahu alkoholu. Množství etanolu (alkoholu) se udává v procentech celkového objemu nápoje. Čím vyšší je procento, tím…
Adega
Adega je výraz používaný v Portugalsku pro označení sklepa, ale i jako součást názvu celého vinařství. Tento termín je poměrně často používaný, protože místní vinaři jsou hrdí na kvalitu svých sklepů a jejich specifické podmínky, díky…
Agáve
Agáve je rostlina, která slouží jako základní surovina pro výrobu mexického národního nápoje tequily. Jedná se o rozsáhlý rod sukulentních rostlin z čeledi chřestovitých (Asparagaceae). Nejoblíbenější je modrá Agáve (Agave tequilana),…
Agricole Rhum
Agricole rhum je druh rumu, který je vyroben z čerstvě vylisované šťávy cukrové třtiny namísto tradičního použití melasy. Tento způsob výroby dává agricole rumu specifický charakter, který se především v chuti liší od rumů vyrobených ze…
Alembic
Alembic (alembik) je starodávné relativně jednoduché destilační zařízení, které pochází z Arábie. Bylo obvykle zhotovené z mědi nebo ze skla. Původně se kromě destilace alkoholických nápojů používalo také v alchymii. Destilační…
Alentejano VR
Alentejano VR je označení portugalského vína z oblasti Alentejo. Klasifikace Alentejano VR umožňuje vinařům z této vinařské oblasti Portugalska poměrně široký výběr při míchání výsledného vína z regionálních odrůd.…
Alentejo
Alentejo je název největšího vinařského regionu v Portugalsku, který pokrývá asi třetinu jihu země. Celá oblast je obklopena pláněmi a kopci. Atlantické klima poskytuje horká léta a chladné zimy. Vína potom nejsou příliš plná a…
Alergeny
Kompletní informace o alergenech, které se vyskytují u produktů v jednotlivých kategoriích: Kategorie WHISKY, RUM, COGNAC a BRANDY: mohou obsahovat stopy skořápkových plodů DESTILÁTY a LIKÉRY: Destiláty: mohou obsahovat stopy…
Alexandre Gabriel
Alexandre Gabriel se narodil v jižním Burgundsku do rodiny, kde se již několik generací destiloval a vyráběl cognac. Vystudoval ekonomiku, ale vášeň pro kvalitní alkohol ho nikdy neopustila. Když objevil v regionu Grande…
Alicante Bouschet
Odrůda révy vinné původem z Francie, vzniklá křížením odrůd Petit Bouschet a Grenache. Jedná se o červenou odrůdu s vysokou plodností, díky čemuž byla často vysazována na evropské vinice zdevastované v devatenáctém století mšičkou…
Alkohol
Alkohol je součástí lidské kultury po tisíce let. První známé doklady o výrobě alkoholických nápojů sahají až do starověku, kdy se pomocí jednoduché fermentace vyrábělo víno a vařilo pivo. Ať už to bylo v dobách stavitelů pyramid v…
Allen Smith
Allen Smith byl master blender Barbadoské destilerie Mount Gay. Oficiálně plnil tuto úlohu od roku 2010, ale již v roce 1991 nastoupil do firmy jako quality assistent a pravá ruka tehdejšího master blendera J. Edwardse. Zásadně…
Alsace
Alsace (Alsasko) je vinařský region na severo-východě Francie poblíž hranic s Německem. Je charakteristický svým umírněným a slunečným podnebím. Alsasko se proslavilo především svými jedno odrůdovými víny, pro které se používají odrůdy…
Amarone
Amarone je slavné italské červené víno vyráběné tradičně v regionu Veneto. Pro jeho výrobu se používají částečně vysušené hrozny z odrůd Corvina, Molinara a Rondinella. Hrozny se suší na speciálních slaměných rohožích v budovách…
Amontillado - druh sherry
Amontillado je jedním z několika druhů sherry, je to fortifikované víno původem z jižního Španělska, zrající v dubových sudech systémem solera i po mnoho let. Jedná se o plnější až robustní víno s obsahem alkoholu většinou k dvaceti…
Andělský podíl
Andělský podíl – výraz pro podíl tekutiny odpařené ze sudu během zrání. Množství závisí na teplotě, vlhkosti a použitém sudu. Ve Skotské whisky, Irské whisky a whisky z USA (bourbon) se obvykle pohybuje kolem 1–5 % objemu…
Añejo
Añejo – nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily, mezcaly či sotoly jsou označovány jako Añejo a Extra Añejo. Zrají v sudových soudních po dobu až tří let. Typická je tmavě zlatá barva a výrazná komplexní chuť. Toto označení…
Anniversary
Anniversary – znamená v překladu z anglického jazyka výročí. Tento termín palírny a vinařství s oblibou používají jako označení pro své významné a výroční edice. Nemusí jít pouze o oslavy výročí založení společností, ale například oslava…
Antao Vaz
Antão Vaz - původní portugalská odrůda, „white star“ regionu Alentejo. Díky silnější slupce odolává vysokým teplotám během léta. Bílá vína z této odrůdy mají živé aroma, náznak zralého tropického ovoce a mandarinkové kůry.
AOC
Zkratka "AOC" ve vinařství označuje "Appellation d'Origine Contrôlée", což je francouzský termín, který lze přeložit jako "Chráněné označení původu". Jedná se o systém regulace a klasifikace geografického původu vína ve Francii. Tento…
Apelace
Apelace je označení původu hroznů pro výrobu vína. Soubor klimatických, geografických, geologických a odrůdových podmínek se označuje v přeneseném významu jako "terroir".
Aperitiv
Aperitiv je nápoj, obvykle alkoholický, který se podává před jídlem, aby podpořil chuť k jídlu. Tento termín pochází z latinského slova "aperire", což znamená "otevřít". Aperitivy jsou často lehké, osvěžující a mírně hořké, aby…
Aperol Spritz
Aperol Spritz je velmi oblíbený letní koktejl, který má své kořeny v Itálii. Tento osvěžující nápoj se skládá z Aperolu, prosecca (italské šumivé víno ) a sodové vody, často ozdobený plátkem pomeranče. Aperol Spritz se stal symbolem letního…
Appassimento
Tradiční způsob „předzpracování“ vinných hroznů, typický převážně pro Italský region Veneto. Dokonale vyzrálé hrozny jsou ihned po sklizni rozprostřeny v malých vrstvách na speciální bambusové, nebo slaměné rohože, ve vzdušných…
Aqua Vitae
Aqua vitae (aqua vita) - je název, který se ve středověku používal pro destilát. Znamená živá voda nebo voda života. V Itálii tak například nazývali vinnou pálenku, tedy brandy.