Agáve
Agáve je rostlina, která slouží jako základní surovina pro výrobu mexického národního nápoje tequily. Jedná se o rozsáhlý rod sukulentních rostlin z čeledi chřestovitých (Asparagaceae). Nejoblíbenější je modrá Agáve (Agave tequilana), která nejčastěji slouží k výrobě tequily. Z jiného druhu Agáve pochází například mezcal. Na rozdíl od tequily může být mezcal vyroben z různých druhů agáve a může mít různé chuťové profily. Kvašením šťávy z Agáví se vyrábí také v našich končinách neznámý bělavý a mazlavý nápoj pulque. Ten však není průmyslově vyráběn a je oblíben pouze mezi Indiány. Celkově existuje přes 200 různých druhů agáve, které se liší tvarem, velikostí a barvou listů. Jedině mexická tequila si dokázala získat silnou oblibu jak doma, tak v zámoří a je častou ingrediencí pro letní drinky.
Modrá Agáve
Agáve je sukulentní rostlina, což znamená, že má schopnost ukládat vodu ve svých listech, což jí pomáhá přežít v suchých podmínkách. V mexické kultuře má dlouhou historii a byla využívána především jako potravinářská a léčivá rostlina. Listy agáve byly používány k výrobě vláken, k zhotovení oděvů, košů a dalších předmětů. V současnosti je nejvíce spojována s výrobou alkoholu. Při jeho výrobě jsou nezralé listy odstraněny a zbývající střední výhon, piña, je vykopán, upečen a následně se z něj získává šťáva. Ta je fermentována pomocí kvasinek a následně destilována. Destilace probíhá buď jednou (tequila blanco) nebo dvakrát (reposado, añejo a extra añejo) v destilačních kolonách.