Aperitiv
Aperitiv je nápoj, obvykle alkoholický, který se podává před jídlem, aby podpořil chuť k jídlu. Tento termín pochází z latinského slova "aperire", což znamená "otevřít". Aperitivy jsou často lehké, osvěžující a mírně hořké, aby stimulovaly chuťové buňky a podpořily trávení. Běžné aperitivy zahrnují šumivá vína, jako je například francouzské šampaňské a prosecco. Mohou to být ale také nealkoholické nápoje. Konzumace aperitivu je tradiční součástí mnoha kultur a gastronomických zvyklostí, často provázená lehkými občerstveními, jako jsou paštiky, sardinky či jiné pochutiny.
Rum jako aperitiv
Jako aperitiv nemusí nutně sloužit víno. Za poslední roky zaznamenal velký nárůst popularity jak rum, tak skotská whisky. Tyto nápoje jsou s čím dál větší oblibou vychutnávány jako aperitiv především pro svou výraznou chuť. V tuzemsku jejich popularita předčila i tolik oblíbené nápoje, jako jsou ovocné pálenky. Popularita je v každé zemi samozřejmě jiná. Například v Polsku je na prvním místě vodka, v Anglii poté gin. Každý si zkrátka najde to své.