Aperol Spritz
Aperol Spritz je velmi oblíbený letní koktejl, který má své kořeny v Itálii. Tento osvěžující nápoj se skládá z Aperolu, prosecca (italské šumivé víno ) a sodové vody, často ozdobený plátkem pomeranče. Aperol Spritz se stal symbolem letního pití a často je podáván jako aperitiv.
Aperol Spritz vznikl v roce 1919 ve městě Padova v severní Itálii. Aperol je bylinný likér vyrobený z hořkých pomerančů, lékořice, bylin a koření. Byl původně vyvinut rakouskou společností Barbieri, ale později byl zakoupen italskou společností Campari. Aperol má unikátní sladko-hořkou chuť a jasně oranžovou barvu.
Recept na Aperol Spritz
Příprava Aperol Spritz je jednoduchá. Základem je sklenice s vysokou nálevkou naplněná ledem. Poté se do sklenice přidá prosecco (3 díly), Aperol (2 díly) a jeden díl sodové vody. Množství se samozřejmě může upravovat podle osobních preferencí. Nápoj se míchá mírným zamícháním, aby se ingredience krásně propojily. Na závěr se do sklenice přidá plátek čerstvého pomeranče jako ozdoba a pro příjemné aroma.
Můžete ale také využít již namíchaný Chandon Garden Spritz, který v roce 2022 uvedla na trh společnost Moet&Chandon. Ten stačí pouze vychladit a dozdobit.
Aperol Spritz si můžete vychutnat v mnoha barech a restauracích po celém světě, které nabízejí italskou kuchyni nebo koktejly. Je také snadné si ho připravit doma, protože ingredience jsou běžně dostupné. Aperol Spritz je skvělým způsobem, jak si užít letní atmosféru a ochutnat kousek italského stylu.