Appassimento
Tradiční způsob „předzpracování“ vinných hroznů, typický převážně pro Italský region Veneto. Dokonale vyzrálé hrozny jsou ihned po sklizni rozprostřeny v malých vrstvách na speciální bambusové, nebo slaměné rohože, ve vzdušných místnostech s minimem vlhkosti, kde následně pomalu vysychají, zbavují se vody a koncentruje se v nich cukr, třísloviny a další aromatické látky. Proces může trvat několik týdnů i měsíců a hrozny při něm běžně ztratí i polovinu své hmotnosti, následně se lisují.
Mezi nejčastěji používané odrůdy patří Rondinella, Corvina, Molinara a Oseleta, jež jsou pro svou velmi tenkou slupku k tomuto „dozrávání“ ideální. Nejznámější víno vyrobené tímto způsobem je Amarone, opulentní, koncentrované červené víno schopné velmi dlouho zrát a mít i kolem 16% alkoholu a Recioto, které bývá výrazně nasládlé a ovocitější.