Banyuls
Banyuls je francouzské označení pro fortifikované neboli dezertní víno vyrobené z hroznů révy pěstované na terasách rozkládajících se na svazích Pyrenejí v hrabství Roussillon ve Francii. Je to oblast hraničící na jihu s vinařskou oblastí Empordà ve španělském Katalánsku.
Oblast produkce AOC (d'origine contrôlée ) je omezena pouze na čtyři obce Côte Vermeille: Banyuls (podle kterého víno převzalo své jméno), Cerbère, Collioure a Port-Vendres. Hranice AOC jsou totožné s hranicemi AOC Collioure.
Výrobní proces
Výrobní proces Banyuls, ve Francii známý jako mutage, je podobný jako při výrobě portského. Alkohol se do moštu přidává k zastavení kvašení, zatímco hladina cukru je stále vysoká. Tím se zachovává přirozená sladkost hroznů. Vína pak zrají v dubových sudech nebo venku ve skleněných lahvích vystavených slunci, díky čemuž víno dozrává. Doba zrání je u Banyuls AOC minimálně deset měsíců, u Banyuls Grand Cru potom měsíců 30. Výsledné víno má podobné charakteristiky jako víno portské víno, ale má tendenci mít nižší obsah alkoholu (16-20 %).
Většina vín je červená, i když se vyrábí také některá bílá a růžová vína. Povolené odrůdy jsou Grenache noir (nejméně 50 %, 75 % pro Grand Cru), Grenache gris, Grenache blanc a Carignan a také (ale zřídka používané) Macabeu, Muscat a Malvoisie.