Koktejl Bloody Mary

Bloody Mary je jeden z nejznámějších koktejlů na světě, jehož základem je vodka. Jeho původ není zcela jasný, ale pravděpodobně se datuje do poloviny 30. let 20. století, kdy ho měl poprvé namíchat Fernand "Pete" Petiot, barman v slavném baru King Cole v hotelu St. Regis v New Yorku. Jiné zdroje připisují zásluhy spíše americkému herci Georgi Jesselovi, který prý jako zákazník newyorského klubu 21 dával přednost právě kombinaci vodky a rajčatové šťávy.

Ať už je jeho skutečný původ jakýkoli, koktejl Bloody Mary přetrval jako jeden z nejoblíbenějších koktejlů vůbec a především to byl průkopník slaných koktejlů. Vzhledem k jeho složité a volné povaze se však recepty velmi liší a přesné určení dokonalé Bloody Mary je zdrojem nekonečných debat. Na stránce níže uvádíme recept a ingredience, které jsou nejpoužívanější.

RECEPT BLOODY MARY

INGREDIENCE:

40-50 ml vodky

80 ml rajčatové šťávy

citronová šťáva (lžička)

pár kapek omáčky Tabasco 

pár kapek worcesterské omáčky

sůl (nejlépe celerová)

1 špetka mletého černého pepře,1 špetka uzené papriky (nepovinné)

Ozdoba na výběr: snítka petrželky, 2 zelené olivy, limetka, řapíkatý celer

POSTUP:

Do vyšší vychlazené sklenice nasypte pár kostek ledu, přilijte do tří čtvrtin rajčatovou šťávu, doplňte lžičkou citronové šťávy a přidejte pár kapek worchesteru. Podle chuti přikápněte tabasco (nejlépe červené), přidejte sůl a řádně opepřete nejlépe čerstvě namletým pepřem. Můžete přidat i špetku uzené mleté papriky. A nakonec přidejte to nejdůležitější: 4-5 cl vodky. Ozdobte petrželkou, kouskem řapíkatého celeru, přidejte limetku a olivy.

KOKTEJLY Z VODKY

Koktejly z vodky mají mnoho podob a vždy dokáží potěšit chuťové pohárky - ať už je to Vodka Martini, ktera se skládá z jemné kombinace vodky a vermutu, osvěžující Vodka tonic nebo Vodka Campari. Nebo zkuste kávový drink Espresso Martini,či klasický Cosmopolitan.