Cachaca - brazilský rum
Cachaca je brazilský národní nápoj, destilovaný podobně jako zemědělské rumy (Rhum Agricole) z čerstvě vylisované šťávy cukrové třtiny, nikoliv z melasy, jak je tomu u většiny klasických rumů. Cachaça se destiluje zpravidla metodou pot still a může být čirá, nebo tmavá (stařená v sudech). Bývá poměrně suchá, doslazovat se smí maximálně 6g cukru na litr. V Brazílii existuje okolo 6000 palíren Cachaçy, a proto se jí také často říká brazilský rum.
Zajímavostí při výrobě Cachaçy je používání neobvyklých typů sudů, ke zrání se kromě těch klasických z amerického nebo francouzského dubu, používají i sudy vyrobené ze dřeva lokálních stromů, jako například cedr, amburana, nebo balsa. Tato exotická dřeva dodávají tomuto destilátu nejen jistou dávku patriotismu a jedinečnosti, ale i specifický aromatický a chuťový profil u jiných destilátů nevídaný. Klasický třtinový rum totiž nejčastěji zraje v sudech, kde předtím dozrával bourbon. Cachaca se může být samotná, ale je také hlavní součástí legendárního koktejlu Caipirinha.