Cukrová třtina - výroba rumu
Nejlepší cukrová třtina pro výrobu rumu je obvykle druh zvaný Saccharum officinarum L. 'Barbados'. Tato odrůda je známá svou vysokou kvalitou cukrové šťávy a vyrábí se z ní ten nejlepší karibský rum. Rum z této odrůdy má typickou chuť a je oblíbeným alkoholickým nápojem v Karibiku a dalších částech světa. Cukrová třtina je vysoce výnosná plodina původem z tropických oblastí jižní Asie. Dnes se pěstuje v mnoha částech světa, včetně Karibiku, Latinské Ameriky a Afriky, a je jednou z nejvýznamnějších plodin pro výrobu cukru a vyrábí se z ní také rum.
Saccharum officinarum
Existuje přibližně 36 druhů cukrové třtiny, které se navzájem liší vzhledem a chemickým složením. Nejznámější a nejvýznamnější druh je právě Saccharum officinarum, který se pěstuje v celosvětovém měřítku. Cukrová třtina se používá nejen k výrobě cukru, ale také k výrobě dalších produktů, jako jsou melasa, rum a etanol. Většina cukrové třtiny se dnes zpracovává v průmyslových závodech, ale stále existují země, kde se cukrová třtina pěstuje na menších farmách pro domácí spotřebu.
Největší producenti cukrové třtiny
Největšími producenty cukrové třtiny jsou Brazílie (Cachaca), Indie a Thajsko. Tyto země společně produkovaly více než 60% celosvětové produkce cukrové třtiny v roce 2021. Dalšími významnými producenty jsou Čína, Pakistán, Mexiko, Kuba (proslulé kubánské rumy) a Indonésie. V menší míře se cukrová třtina pěstuje i v některých afrických zemích, jako je Egypt, Mauritius a Jihoafrická republika, a v některých zemích Latinské Ameriky, jako je Kolumbie, Dominikánská republika a Peru. Zvláště kolumbijské rumy a také dominikánské rumy jsou proslulé svou vysokou kvalitou.