Cuvée
Cuvée, neboli kupáž – je pojem označující víno, které obsahuje více odrůd, ale i ročníků. Cuvée může být vytvořena z hroznů stejné odrůdy, ale sklizených z různých vinic, nebo může obsahovat hrozny různých odrůd. Cílem je často vytvořit víno s komplexní chutí a vůní, které zahrnuje různé charakteristiky jednotlivých odrůd nebo vinic. Označení cuvée může nést také šumivé víno či šampaňské, ale v ojedinělých případech i u rum. V případě destilátů tento termín bude pravděpodobně označovat sud, ve kterém konkrétní karibský rum zrál a který s největší pravděpodobností předtím obsahoval cuvée červeného vína. Míchání rumů jako takových je označováno jako metoda Sistema Solera, což je způsob promíchání nápoje, který je používán především u sherry.
Nejčastěji se s označením cuvée setkáme u francouzských červených vín určených k archivaci. Zároveň můžeme na tento termín narazit u velmi limitovaných láhví champagne. Francouzské šampaňské takto označuje své výjimečné edice, z nichž jsou některé investiční láhve. Příkladem za všechny mohou jít nejznámější výrobci v tomto oboru a to značka Moët & Chandon a společnost Veuve Clicquot.