Dark rum
Dark rum – neboli tmavý rum. Označení pro rum, který zrál v dubových sudech či byl dobarvován karamelem. Jedná se o nejrozšířenější typ rumů. Nemusí se nutně jednat o karibský rum, staření rumu a jeho případné dobarvování se až na výjimky používá po celém světě. Jedná se jak o základní tmavé rumy určené především pro letní drinky, tak i rumy pro klasické samotné popíjení. Mezi ty se řadí například venezuleský rum Diplomatico či guatemalský rum Zacapa. Do popředí tmavých rumů se v posledních letech dostal rum z Barbadosu - Bumbu. Za zmínku také stojí velmi populární filipínský rum Don Papa, který zaujal jak svým netradičním designem lahví a tubusů, tak i příjemnou sladkou chutí plnou vanilkových tónů. Rum Don Papa se řadí mezi zajímavé investiční láhve, neboť některé jeho produkty a tubusy jsou vyráběny značně limitovaně.
Dark rum v Evropě
U rumů platí pravidlo - čím tmavší, tím starší. Výrobci si ve většině případů pomáhají karamelem, kterým dobarví tekutinu tak, aby rum v láhvi vypadal oku více lahodící a aby jeho chuť byla přeci jen hřejivější. Ne ve všech zemí je to ale možné. Například jamajský rum a rum z Martiniku není podle místní legislativy možné dobarvovat a doslazovat. Platí to však pro území dané země. Tekutinu je možné například v Evropě mírně dobarvit a dosladit tak, aby více vyhovovala požadavkům tamějšímu trhu.