Digestiv
Digestiv je alkoholický nápoj, který se obvykle podává po jídle a má za cíl podpořit trávení a usnadnit trávicí proces. Jeho název pochází od latinského slova "digestivus", což znamená "usnadňující trávení". Digestivy jsou obvykle silnější a více aromatické než aperitivy a často obsahují byliny nebo koření, které jsou tradičně spojovány s trávením, jako jsou fenykl, kmín nebo anýz. Běžné druhy digestivů jsou nápoje jako grappa, Metaxa, přírodní bylinné likéry nebo francouzský koňak. Konzumace digestivu je často považována za způsob, jak zakončit jídlo a podpořit pohodu po jídle.
Jaký digestiv podávat
V našich končinách je již od první republiky velmi populární kontušovka. Tento bylinný likér má skvělé účinky, které podpoří trávení a díky tomu se po více než století těší silné oblibě. Své místo jako perfektní digestiv také zaujímá Becherovka, tedy další bylinný likér, který si dokázal své příznivce získat i v zahraničí. Nespornou výhodou těchto nápojů je jejich možné použití jako ingredience pro nejlepší koktejly.