Dřevěné soudky na zrání destilátu
Whisky, rum nebo koňak zrají v sudech, aby získaly správnou chuť, barvu a vůni. Dnes si již může každý pořídit malý soudek a takové zrání si vyzkoušet. Ideální je pětilitrový soudek, jehož naplnění je cenově dostupné a velikost již taková, že v něm pár týdnů až měsíců můžete nechat destilát zrát. U menších soudků totiž dochází k intenzívnějšímu pronikání dubových tónů do destilátu a při delším zrání by již destilát nemusel být pitelný. Velikosti sudů na whisky jsou rozmanité, většinou se ale používají sudy na 250 litrů a větší. Samozřejmě záleží také na druhu dřeva nebo na stupni vypálení sudu. Důvody proč se sudy vypalují máme popsáno na našem blogu.
Příprava soudku ke zrání
1. Důkladné vypláchnutí: nejprve je důležité dřevěný sud nebo soudek pořádně vypláchnout. Celý soudek naplňte studenou vodou (maximálně vlažnou vodou), zatřepejte soudkem a nechte vodu vytéct. Tento proces zopakujte alespoň třikrát, abyste vyplavili všechny nečistoty.
2. Roztahování dřeva: po vyčištění znovu naplňte soudky studenou vodou a nechte je stát po dobu 3 až 5 dnů. Dřevo nasává vodu a během této doby se roztahuje, což zajišťuje lepší těsnost soudku.
3. Test neprosakování: po pěti dnech postavte soudky na podstavec a nechte je naplněné vodou stát ještě alespoň 4 až 7 dní. Jakmile přestane voda ze soudku prosakovat, vylijte ji a znovu soudky propláchněte. Díky tomuto postupu jsou soudky připraveny k naplnění destilátem nebo vínem.
Poznámka: Soudky jsou vyráběny ručně, a proto se doba prosakování může lišit. U menších soudků trvá obvykle proces pouze několik hodin.
Jak soudek naplnit pálenkou (destilátem)
Při plnění soudků destilátem je klíčové zajistit, aby soudky byly zcela naplněny a veškerý vzduch byl vytlačen ven. Následně těsně uzavřete soudky zátkou. Je důležité, aby v soudku nezůstal žádný vzduch, protože by to mohlo ovlivnit průběh stárnutí destilátu.
Jak soudek obnovit
Soudky vyžadují obnovu po prvním použití. Při zrání vína se doporučuje provádět tuto obnovu pravidelně. Pokud se soudky používají pro stárnutí destilátů, mohou se v dalším cyklu použít i pro další destiláty. Obnova soudků zahrnuje naplnění soudku čistou vodou a následné propláchnutí. Můžeme také použít vodu s jedlou sodou.
Kam uložit soudek ke zrání
Soudky a sudy by měly být uloženy na chladném místě, ideálně v místech, které mají teplotu 10 až 14°C (sklep). Je důležité vyhnout se umístění soudků na slunečných místech nebo v místnostech s teplotou 25 °C a vyšší. Správným skladováním chráníte nejen vnější stranu soudků, ale také kvalitu zrajícího vína nebo destilátu.
Jak soudek udržovat
Při dlouhodobém používání soudků mohou vnější strany začít vypadat opotřebovaně. Pro obnovení soudků je vhodné provést lehké obroušení jemným smirkovým papírem a poté setřít nečistoty hadrem. Můžete i znovu nalakovat vnější stranu lakem rozpuštěným ve vodě. Nepoužívané soudky rychle vysychají, což může vést k opětovnému prosakování. Pokud se tak stane, je důležité provést opětovnou údržbu a obnovu soudků.
Jaký destilát vybrat pro zrání
Naplňte si soudek svým oblíbeným destilátem a nechte ho několik týdnů až měsíců zrát. Můžete postupně v průběhu času ochutnávat a porovnávat, jak se destilát vyvíjí. Můžete nechat zrát oblíbený rum, ovocné destiláty nebo třeba whisky. Vybírejte vždy spíše mladší destilát, změny při zrání jsou potom výraznější. Z rumů se nabízí například Blue Mauritius Gold nebo rum Espero Balboa, pokud preferujete whisky tak můžete nechat zrát Glen Turner nebo Jameson. A samozřejmě nesmíme vynechat ovocné pálenky - hruškovice nebo slivovice se přímo nabízí. Zkrátka experimentování se meze nekladou.