Eau-de-vie
Eau-de-vie znamená voda života a je to označení pro bezbarvý destilát. Používá se jako základ pro další míchaní koňaku nebo ovocných destilátů.
Co je eau de vie?
Jednou z mála věcí, která je o eau-de-vie obecně známá, je, že v překladu znamená "voda života". Je to podobné jako u ruské vodky, která vznikla z "malá voda" nebo u skotské gaelské verze whisky: Uisge Beatha, což opět znamená "voda života". Dokonce i stará latina používala pro destilované lihoviny výraz "aqua vitae". V podstatě s tím, jak se země po celém světě pustily do destilace, se všechny shodly na tom, že tento produkt je základem dobrého života.
Eau de vie je tradičně nezralá ovocná pálenka. Pokud je na bázi hroznů a stráví několik let v dubu, vychází z ní jako plnohodnotná brandy, přičemž nejznámějším příkladem je samozřejmě koňak. Mezi běžné, ještě nevyzrálé (tedy v sudu neležící) pálenky na bázi hroznů, se kterými se můžeme setkat po celém světě, patří Pisco nebo grappa.
Ovocné eau-de-vie
Ve světě ovoce, které není hroznové, existuje mnoho různých odrůd. Protože historické kořeny jsou hluboké a široké, existuje v této kategorii destilátů složité názvosloví. Například v celém Alsasku a Německu se z třešní Morello vyrábí Kirsch Vieux nebo Kirschwasser (třešňová voda). Evropané jsou obzvláště hrdí na své ovocné eau de vie, kde se mohou pochlubit destiláty jako Poire Williams (hruškovice), calvados (z jablek) nebo Framboise d'Alsace z malin. Po staletí se lidé těšili z hojnosti lokálního ovoce a uchovávali jeho chuť pomocí destilace. Mnohé destiláty se poté často jednoduchým přidáním cukru a snížením obsahu alkoholu přeměňují na likér. Existuje dokonce styl eau de vie de biere neboli Bierbrand, který se vyrábí z piva.