Grand Cru
Označení "Grand Cru" pochází z francouzštiny a doslova znamená "velký vzrůst ". Tento termín je používán pro označení nejlepších viničních poloh ve Francii. Jedná o vína té nejvyšší kvality. Klasifikace se v každém regionu mírně liší. Tyto klasifikace mohou být stanoveny na základě různých faktorů, jako je historie, půda, klima, odrůdy révy a další. Toto označení u francouzských vín najdeme jen ve vybraných oblastech - v Burgundsku, Bordeaux, Alsasku, Chablis (specifická součást burgundska) a Champagne. Toto označení tedy mohou nést jak klasická bílá vína i vína červená, tak i šumivá vína. Ve zmíněném v Burgundsku jsou místní Grand Cru vinice považovány za ty nejprestižnější a produkují některé z nejkvalitnějších vín na světě, zejména odrůd Chardonnay a Pinot Noir.
Spojení vína a whisky
Toto klasifikační označení je používáno téměř výhradně pro francouzská vína. Jsou ale příležitosti, kdy jsou tímto termínem označeny i jiné láhve. Příkladem může jít dnes již ikonická palírna Glenfiddich (ve skotské gaelštině to znamená Údolí jelenů), která je jednou z nejuznávanějších a zároveň nejznámějších skotských palíren vyrábějící single malt whisky. Termín Grand Cru byl v tomto případě použit pro whisky, která zrála dlouhých 23 let v amerických a evropských dubových sudech. Zrání však elegantně završila dodatečnými 4 měsíci v raritních sudech po francouzském cuvée.