Mai Tai
Rumový koktejl Mai Tai je klasický rumový koktejl, jehož základní součástí je rum, pomerančový likér, mandlový sirup a limetková šťávy. Je to osvěžující a sladký nápoj s jemnou chutí rumu.
Jak vznikl Mai Tai?
Koktejl Mai Tai byl pravděpodobně poprvé namíchán v roce 1944 v restauraci Trader Vic's v Hollywoodu v Kalifornii barmanem Victorem Julesem Bergeronem. Bergeron byl známý svými experimenty s různými kombinacemi alkoholu a ingrediencí a koktejl Mai Tai byl jedním z jeho nejpopulárnějších výtvorů. Podle druhé verze položil základy receptu na koktejl ve 30. letech 20. století Don Beach ve svém baru Don the Beachcomber. Název Mai Tai pochází z tahitského slova, které znamená "výborný".
Recept na koktejl Mai Tai
Ingredience:
30 ml bílého rumu (vhodný je rum Bacardi nebo rum Havana)
30 ml tmavého rumu (ideální je například rum Don Q nebo rum Kirk&Sweeny)
15 ml pomerančového likéru (osvědčený je Grand Marnier)
15 ml mandlového sirupu (dá se využít sirup Monin)
10 ml limetkové šťávy (polévková lžíce)
Postup:
Všechny ingredience vložte do Shakeru, přidejte drcený led a důsledně protřepejte. Poté přeceďte přes sítko do sklenice a dozdobte plátkem limetky a snítkou máty.
Tip:
Vždy používejte kvalitní rumy. Pokud nemáte mandlový sirup, smíchejte mandlové mléko s cukrem. Zdobit můžete také plátkem ananasu, kiwi nebo koktejlovými třešněmi.
Rumové a další nejlepší koktejly
Rumové koktejly zažívají v posledních letech nebývalý boom. Už dávno se nepije pouze Mojito nebo neméně oblíbený koktejl Cuba Libre. Milovníci koktejlů ochutnávají i další varianty jako je populární koktejl Pina Colada, koktejl Barracuda nebo koktejl Daiquiri. Úžasné drinky se dají namíchat i z jiných destilátů, příkladem může být jedinečné tequila nebo vodka. Skvělé koktejly se ale dají připravit z whisky nebo můžete zkusit prosecco (koktejl Aperol Spritz). Fantazii se zkrátka meze nekladou.