Melasa
Melasa je hustá, lepkavá a tmavě hnědá kapalina, která vzniká jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny nebo cukrové řepy na cukr a je základní ingrediencí pro výrobu destilátů, jako je především rum. Obsahuje vysoký podíl cukrů, zejména sacharózy, je bohatá na minerály a stopové prvky. Proces výroby melasy začíná extrakcí šťávy ze zmíněné cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Tato šťáva je pak zahřívána a válcována, aby se z ní odstranila většina vody. Výsledkem tohoto procesu je melasa, zatímco zbývající kapalina je dále zpracována na cukr.
Melasa a její použití
Silná a sladká chuť melasy se dokonale mísí s jejími lehce karamelovými a kořeněnými tóny. Díky tomu je používána jako sladidlo, aroma a barvivo v různých potravinářských výrobcích, jako jsou omáčky, marinády, pečivo, dezerty a nápoje. Ale především je důležitou surovinou při výrobě alkoholických nápojů, jako jsou rumy, cachaca, některé druhy piva a jiné destiláty. Díky své bohaté chuti a výživové hodnotě je melasa ceněná nejen pro své chuťové vlastnosti, ale také jako přirozené sladidlo.