Navy rumy
Navy rum, neboli námořnický rum, patří do kategorie rumů spjatou hlavně s Britským námořnictvem a jeho válečnou expedicí po západní Indii (Antily, Bahamy), zejména pak s dobytím Jamajky Williamem Pennem v roce 1655. Tehdy se údajně britští vojáci s rumem poprvé ve větší míře seznámili a začali jím na svých lodích nahrazovat zásoby piva a brandy. Rum byl silnější, tudíž skladnější a hlavně snadno a levně dostupný.
Vzhledem k vysokému podílu alkoholu v těchto rumech, byl nápoj před podáváním posádce ředěn vodou, aby se předešlo úplnému rozkladu morálky. To se však setkalo s nelibostí námořníků, kteří údajně zkoušeli sílu rumu s pomocí střelného prachu, aby se rum vznítil, měl by mít minimálně 54,5% alkoholu. To je však jen příběh a vymezení stylu navy rumů je dodnes poměrně nejasné, obecně se jedná většinou o sušší, říznější rumy s vyšším procentem alkoholu a výrazným aroma podobným tradičním jamajským pot still rumům. Příklad za všechny je třeba řada rumů Pussers.