Rumový koktejl Barracuda
Koktejl Barracuda je osvěžující letní nápoj, který je kombinací rumu, ananasového džusu, limetkové šťávy a bylinného likéru Galliano. Je to oblíbený nápoj na plážích a v barech po celém světě.
Historie koktejlu Barracuda
Původ koktejlu Barracuda leží na otevřeném oceánu. v 50. letech minulého století pracoval italský barman Benito Cuppari na výletní lodi Cristoforo Colombo a zde poprvé namixoval tento osvěžující koktejl. O několik let později, v roce 1965, na lodi lodi SS Michelangelo recepturu koktejlu ještě vylepšil o bylinný likér Galliano, který má poměrně výraznou chuť. Koktejl pojmenoval Barracuda po jednom z nejslavnějších plážových klubů v Miami Beach, který vedl Cuppariho blízký přítel.
Koktejl Barracuda měl obrovský úspěch. Vyhrál koktejlovou soutěž ve Svatém Vincentu a během krátké doby přivedl do hry i italskou značku likérů Galliano, která ho velmi úspěšně používá ve svých marketingových kampaních.
Recept na koktejl Barracuda
Ingredience:
60 ml ananasové šťávy
15 ml limetkové šťávy (cca polévková lžíce)
15 ml bylinného likéru Galliano
4é - 50 ml zlatého rumu (cca velký panák - ideální je 3letý rum Havana)
led
Postup:
Do shakeru nalijte rum, ananasový džus, limetkovou šťávu a led. Přidejte prosecco až po okraj. Důkladně protřepejte, aby se ingredience dobře spojili. Sceďte do koktejlové sklenice, ozdobte plátkem limetky nebo ananasu a podávejte.
Tip:
Pro intenzívnější bylinkovou chuť použijte více likéru, pro sladší chuť doplňte cukrovým sirupem.
Rumové a další koktejly
Rumové koktejly v posledních letech objevuje stále více milovníků míchaných nápojů. Na prvním místě si stojí stále Mojito, v těsném závěsu stíhané Cuba Libre. Na zkoušku se ale nabízejí i jiné varianty, například populární koktejl Mai Tai nebo koktejl Pina Colada. Kdo má ovšem skutečně v oblibě míchané drinky, měl by vyzkoušet jedinečné tequila koktejly nebo koktejly, kde je základem vodka. Úžasné koktejly se dají ale namixovat i s whisky a skvělé koktejly lze namíchat s proseccem (například Aperol Spritz).