sistema solera
Systém solera (Sistema Solera) je způsob zrání a míchání alkoholických nápojů, který je běžně používán při výrobě některých druhů nápojů jako je sherry, rum, brandy a jiné destiláty. Tento systém je oblíbený pro svou schopnost vytvářet konzistentní a vyvážené produkty s hlubokou a komplexní chutí. Systém Solera spočívá v naložení sudů na sebe a jejich vzájemném propojení tak, aby došlo k míchání tekutiny uvnitř. Nejstarší tekutina je umístěna ve spodní vrstvě (Solera), zatímco mladší části výše (Criadera). Tímto způsobem dochází k postupnému přechodu chuti a charakteru z jedné generace na druhou a zajišťuje se tak rovnoměrná kvalita produktu. Systém solera se používá především při výrobě španělské sherry, kde pomáhá vytvářet složité a vyvážené chuťové profily tohoto vína.
Označování stáří Sistema Solera
Tento systém je velice oblíbený u destilátu z cukrové třtiny, kterým je karibský rum. U rumu je jeho používání poněkud diskutabilní. Společnosti vyrábějící rum totiž často po jeho stočení láhve označují stářím, které odpovídá nejstarší složce (sudu), která do systému Solera byla umístěna. Příkladem může jít oblíbený rum Zacapa 23, který obsahuje rumy o stáří 6 až 23 let. Výrobce tedy označí rum rokem odpovídající nejstarší složce, v tomto případě 23, průměrné stáří je však podstatně nižší. Je to však malá kaňka na jinak pestrém a zajímavém portfoliu rumů, které si díky tomuto systému výroby můžeme vychutnat. I zarytí odpůrci si však přijdou na své. Klasickým stařením je vyráběn například agricole rum. Ale jsou i země, které přímo nařizují palírnám označování stáří rumu nejmladší složkou. Pokud se Vám tedy dostane rum o stáří 5 až 12 let, naleznete na rumu označují 5 Y.O. Tímto nařízením se musí řídit například jamajský rum, rum z Barbadosu, ale také rum z Martiniku.