Slovník pojmů, Strana 12

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

Vintage portské víno

Vintage Portské víno – je označení portského vína, které patří mezi jedno z nejkvalitnějších portských vín. Vintage portské víno obvykle zraje v dřevěných sudech 2 – 3 roky před lahvováním, poté zraje 10 – 40 let v lahvi.

Viognier

Viognier  je bílá odrůda vinné révy. Charakter bílého vína Viognier je podobný s Chardonna. Má ale více aromatických látek, které obsahují tóny vyzrálého ovoce podbarvené minerálními tóny. Stejně jako Chardonnay má Viognier…

virgin oak

Virgin oak – označení pro nové sudy (převážně z amerického bílého dubu), v nichž ještě nezrál žádný jiný alkohol. Tyto sudy jsou převážně využívány pro zrání whisky.

Viura Macabeo

Viura je bílá odrůda vína, která je nejčastěji spojována s oblastí Rioja ve Španělsku. Pod svým běžnějším názvem Macabeo je rozšířena po celém Španělsku, zejména v Katalánsku, kde se z ní vyrábí Cava, a ve Francii v oblasti…

VOC

VOC (vína originální certifikace) je první apelační systém v České republice, u jehož zrodu stál Jiří Hort a Jaroslav Chaloupecký. VOC ZNOJMO jsou vína s novou moderní certifikací, při jejichž výběru se upřednostňuje originalita, a především…

Vodka - obilný zázrak

Vodka je tvrdý bezbarvý alkoholický nápoj oblíbený po celém světě. Kvalita a chuť vodky se mohou lišit vlivem různých faktorů. Tento alkoholický nápoj se vyrábí z obilí, jehož specifické složení určuje výrobce. 

VQA

Vintners Quality Aliance je apelační systém pro kanadská vína, garantující místo původu, autenticitu a vysokou jakost místních vín. Jde o nejvyšší označení kvality kanadských vín, podobné jako francouzské A.O.C, nebo španělské D.O.C.

Whiskey Sour koktejl

Whisky Sour nebo správněji Whiskey Sour je jeden z nejlepších klasických koktejlů na světě. Jeho příprava je snadná a recept na Whiskey Sour je základem pro celou rodinu kyselejších nápojů. Navíc existuje i řada úprav, které…

Whisky koktejl Manhattan

Whisky koktejl Manhattan je klasický koktejl, který je velmi oblíben po celém světě. Je to sladký a zároveň lehce nahořklý koktejl s výraznou chutí whiskey. Je poměrně silný, obsah alkoholu je obvykle kolem 25 %. Je to elegantní a…

Williams

Je odrůda hrušek vyšlechtěná v Anglii v 2. polovině 18. století, je ceněna pro své výrazné, typicky hruškové aroma a máslově jemnou chuť. Tyto vlastnosti z ní pak dělají špičkovou výchozí surovinu k výrobě kvasu, jehož destilací…

wood finish

Wood finish - dozrávání whisky v různých typech dřevěných sudů. Poté, co po určitou dobu zrál v jednom typu sudu, se destilát může přečerpat do sudu po jiném destilátu, případně do zcela nového, kde se opět nechá na nějakou dobu zrát.

Woodenpot still

Woodenpot still je starý, částečně dřevěný destilační přístroj. Používal se již v osmnáctém století k výrobě těžkých námořnických rumů, zejména v usedlostech povodí řeky Demerara v Guyaně. Dříve vycházela tato konstrukce hlavně z…

X.O.

Co znamená X.O. u rumů a koňaků? – X.O. neboli Extra Old je označení pro stáří destilátů, zejména pak koňaků a rumů. V menší míře je využíváno i u brandy. U koňaků s označením X.O. je stáří nejméně 6 let, byť…

zelené víno

Zelené víno - neboli Vinho Verde. Nejedná se o odrůdu vína, ale pouze označení pro mladé víno. Vinho Verde pochází z Portugalska z oblasti Entre – Douro – e - Minho. Vína Vinho Verde jsou lehká a svěží s lehkým perlením…

Zinfandel

Primitivo, též známé jako Zinfandel především v USA, je modrá odrůda, která má svůj původ v Dalmácii (dnešní Chorvatsko). 

Nahoru