Slovník pojmů, Strana 2
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
Aragonez
Aragonez je modrá odrůda vinné révy vypěstované v Portugalsku. Ve španělsku je tato odrůda označována jako Tempranillo.
Arinto
Arinto nebo též Pedernã je starobylá odrůda révy vinné, využívaná k výrobě bílých vín. Pěstuje se především v Portugalsku, kde je vysázena na více než třech tisících hektarech vinic, zejména v regionech Alentejo,…
Ascicutto
Ascicutto - označení pro velmi suchá vína v italský vinařských oblastech. Asciutto znamená "vyprahlý".
AURELIUS
Aurelius je bílá odrůda vinné révy, která vznikla křížením dvou odrůd: Ryzlink rýnský a Neuburské.
Auslese
Auslese je kategorie vína v německy hovořících zemích. V překladu znamená slovo Auslese "výběr". Často se s názvem "Auslese" setkáme například u moselských Rieslingů.
Autentické víno
Tento termín, ačkoliv zatím není vázán na jakoukoliv legislativní vyhlášku či oficiální certifikaci, označuje obvykle vína vyrobená tradičními postupy, z odrůd historicky spjatých s danou lokalitou a vypěstovaných bez použití zemědělské…
Baco Noir
Baco Noir je méně známá, ale velmi zajímavá odrůda vína s původem ve Francii. Jde o hybridní odrůdu, kterou vyšlechtil François Baco v roce 1902 křížením tradiční francouzské odrůdy Folle Blanche a severoamerické révy Vitis riparia. Jeho…
Bajan rum
Bajan rum, neboli barbadoský rum, je jedním z nejklasičtějších stylů tohoto destilátu. Rum se na Barbadosu vyrábí již stovky let z melasy, nejčastěji kombinací kolonové a kotlíkové destilace. Na rozdíl od většiny…
Banyuls
Banyuls je francouzské označení pro fortifikované neboli dezertní víno vyrobené z hroznů révy pěstované na terasách rozkládajících se na svazích Pyrenejí v hrabství Roussillon ve Francii. Je to oblast hraničící na jihu s vinařskou oblastí…
Barik
Barrigue neboli Barik je dubový sud, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu. Víno získá ze dřeva sudu aromatické látky.
Barolo
Barolo je červené víno z italského regionu Piemonte. Barolo DOCG musí zrát celkově minimálně 38 měsíců, z toho 18 měsíců v sudu.
Barrel
Barrel je označení pro sud o objemu 190-200 litrů, známý také jako American standard barrel nebo bourbon sud. Jedná se totiž o převažující velikost sudu používaného v americkém průmyslu, a to pro whiskey a…
Barrique
Barrigue neboli Barik je dubový sud, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu. Víno získá ze dřeva sudu aromatické látky.
Batch
Batch – v překladu várka. Termín používaný nejčastěji u whisky, kdy se označuje přímo konkrétní dávka (např. Arran Machrie Moor ) či spojení small batch neboli malá dávka. Označení nalezneme nejen u whisky, ale například i…
Batch Kettle
Batch Kettle je destilační zařízení, kde dochází k několikanásobné destilaci po jednotlivých várkách. Základem procesu je to, že odpařená kapalina se z kotle vždy přidává do várky následující. Tento způsob výroby byl poměrně pomalý a byl…
Batonáž
Batonáž (Bâtonnage) je francouzský výraz pro vmíchání usazených kalů zpět do vína. Vinaři někdy rádi udržují některé z těchto pevných látek v kontaktu s vínem, aby získali plnější chuť, vůni a texturu vína. Vína tak díky této metodě jsou…
Batonnage
Batonnage (Batonáž) je francouzský výraz pro vmíchání usazených kalů zpět do vína. Vinaři někdy rádi udržují některé z těchto pevných látek v kontaktu s vínem, aby získali plnější chuť, vůni a texturu vína. Vína tak díky této metodě jsou…
Bitter
Aromatické bittery (Aromatic Bitters) jsou koncentrované alkoholické extrakty, které jsou používány jako dochucovadlo pro letní drinky. Mají silnou a hořkou chuť s intenzivními aromatickými vlastnostmi a jsou obvykle vyrobeny z…
Black Barrel
S označením black barrel se setkáváme převážně u rumů, ale mnohdy třeba i u whisky nebo bourbonu. Označují se tak destiláty, které zrály v silně vypalovaných (toastovaných) dubových sudech, které výslednému nápoji…
Black Tot Day
31. července 1970 byl pro námořníky britského Královského námořnictva významným dnem, známým též jako "černý den". Bylo to datum posledního rozdělování rumu, který byl do té doby denně námořníkům vydáván. Od 17. století si totiž námořníci…
Blended
Blended whisky – je vyráběna velmi podobně jako jednosladová whisky. Rozdíl je však ten, že proces výroby této whisky je zakončen mícháním několika druhů whisky z několika palíren. Vedle různých jednosladových jsou do míchané whisky přidávány…
Bois Ordinaires
Bois Ordinaires – vnější oblast pokrývající okraje ostatních crus. Zahrnuje i ostrovy Orléon a Ré. Vinná réva pro výrobu koňaku tu ale zabírá přibližně 1 500 ha. Kvalita je poměrně nízká. Eaux-de-vie mají podobné vlastnosti jako…
Bons Bois
Bons Bois – jedna z původně zalesněných oblastí, která byla kolem roku 1650 kultivována na vinice. Slovo "Bois " znamená v překladu les.Patří do jedné z 6 oblastí koňaku. Celkem je zde osázeno přibližně 9 500 ha vinic s odrůdami určenými…
Borderies
Borderies – nejmenší ze šesti oblastí. Je zde osazeno přibližně 4 000 ha vinic s odrůdami určenými pro výrobu koňaku. Koňaky z této oblasti jsou typické pro svou hladkou chuť a fialkové tóny.
Botanicals
Botanicals - doslova rostlinné složky, termín spojený s ginem, který označuje ingredience použité při jeho destilaci. Nejdůležitější botanicals jsou vedle jalovce, který by měl v ginu hrát vždy dominantní roli, také například koriandr,…