Slovník pojmů, Strana 3
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
Bourbon whiskey
Bourbon je whiskey vyrobená ve Spojených státech ze směsi obilí, vody a kvasnic. Podmínkou je minimálně 51% podíl kukuřice, destilace maximálně na 80 % alkoholu a zrání v nových vypálených dubových sudech. Při plnění do sudů…
Bourboulenc
Bourboulenc je bílá odrůda pozdně dozrávající. Bílé víno Bourboulenc má příjemnou kyselinku a jemné citrusové aroma.
Branco
Portugalské označení pro barvu bílého vína.
Brix
Brix - stupeň cukernatosti moštu pro výrobu vína.
Brunello
Modrá odrůda Brunello (místní název pro Sangiovese) je označení pro prestižní červené víno z italského regionu Toscana (Toskánsko). Brunello di Montalcino DOCG zraje minimálně 4 roky včetně 2 let v sudu a 4 měsíce v láhvi. Riserva zraje…
Brut
Brut – je pojem označující údaj o zbytkovém cukru u šumivých vín, Cavy a Champagne. Brut označuje tvrdé, nesladké šumivé víno.
Buket
Buket - charakteristické aroma a chuť různých druhů vína a ušlechtilých destilátů. Zároveň modrá odrůda révy vinné z Bulharska.
Butt
Butt je druh sudu, ve kterém zraje whisky. Jeho obvyklá velikost je 500 litrů. Termín "butt" pochází z gaelštiny, kde slovo "buidhe" znamená "velký". Sudy jsou tradičně vyráběny z amerického bílého dubu nebo evropského dubu. Jsou…
Cabernet Franc
Cabernet Franc je jedna z odrůd vinné révy, které v sobě mají zapadlé stopy historie a významný vliv na světové víno. Pochází z francouzského regionu Bordeaux, kde proslavil mnohá červená vína, jako je třeba Saint-Émilion. Jeho vliv ale…
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je jedna z nejuznávanějších a nejoblíbenějších odrůd vína na světě. Cabernet Sauvignon se řadí mezi 4 nejoblíbenější odrůdy pro výrobu červená vína spolu s odrůdami Syrah, Pinot Noir a Merlot. Jeho historie sahá až do…
Cahors
Cahors je stejnojmenná apelace ve francouzské vinařské oblasti Jihozápad. Pracuje se zde s větším množstvím odrůd převážně červených vín, z nichž nejproslulejší je zde Malbec, pro který je tato oblast jeho původní, historickou domovinou. Ve…
Cachaca - brazilský rum
Cachaca je brazilský národní nápoj, destilovaný podobně jako zemědělské rumy (Rhum Agricole) z čerstvě vylisované šťávy cukrové třtiny, nikoliv z melasy, jak je tomu u většiny klasických rumů. Cachaça se destiluje zpravidla…
Caipirinha
Caipirinha je tradiční brazilský koktejl, jehož základem jsou tři hlavní ingredience: cachaca, třtinový cukr a limetka. Je to osvěžující a silný nápoj, který se obvykle podává s ledem a je oblíbený po celém světě díky své jednoduché…
Calvados
Calvados je destilát vyrobený z jablečného moštu, který později stárne v dubových sudech. Tato ovocná pálenka pochází z Normandie, která je pověstná svým přímořským podnebím, jemně zvlněnou krajinou a množstvím unikátních vodních zdrojů.
Canaiolo
Canaiolo [kanaˈjoːlo] je červená italská vinná réva pěstovaná ve střední Itálii, ale nejvíce známá v Toskánsku. Canaiolo dává jemné víno s elegantní vůní a lehkým dotekem tříslovin. Snoubí se s odrůdou Sangiovese. Díky tomu je často součástí…
Cask finish
Cask finish – je označení pro dozrávání v sudech. Cask finish se používá zejména u whisky, která může zrát v sudech po vínech madeira, portském či po italském víně Barolo a dalších. Označení cask finish je použito i…
Cask strenght
Cask strength - sudová síla. Ve Skotsku se toto označení používá pro whisky lahvovanou s takovým obsahem alkoholu, jakého dosáhla v sudu, tj. bez přidání vody. V USA tomu odpovídá označení barrel proof. U whisky můžeme najít zástupce…
Castelvetrano
Olivy Castelvetrano jsou sicilské zelené olivy známé svou zelenou barvou, neodolatelnou máslově sladkou chutí a křupavou masovou strukturou. Při nákupu této odrůdy hledejte přírodní olivy Castelvetrano, které jsou bez barviv.
Cava
Cava – je označení pro vysoce kvalitní šumivé víno z oblasti Penedés ve Španělsku. Název Cava je možné použít pouze pro šumivá vína z odrůd Xarelo, Macabéo a Parrellada.
Cinsault
Cinsault je odrůda červené vinné révy (modrých hroznů), která má vyšší odolnosti vůči teplu. Často se mísí s odrůdami jako je Grenache nebo Carignan pro dodání jemnosti a buketu.
Clairette
Clairette: povolená a velmi rozšířená bílá odrůda v apelaci Châteauneuf-du-Pape ve Francii. Clairette se používala také k výrobě vermutu, jelikož produkuje bílá vína s vysokým obsahem alkoholu. Hodí se tedy do cuvée.
Coffey destilace
Destilace typu Coffey, také známá jako kolonová destilace, je proces destilace alkoholu, který vynalezl v roce 1830 sir Edmund Coffey. Tento typ destilace se používá především k destilaci obilných a kukuřičných whiskey (bourbon), ale…
Colheita
Tímto názvem se označuje portské víno, sklizené pouze z jednoho ročníku. Všechny hrozny jsou z jedné sklizně a poté dozrávají minimálně 7 let v dubovém sudu.
Costas Raptis - Metaxa
Od roku 1888 je typickým znakem Metaxy to, že je za ni zodpovědný vždy jeden „tvůrce“. Constantinos (Costas) Raptis je pátým Metaxa masterem (cellar masterem) a skvěle ovládá umění výběru, zrání a míchání. Uvádí do života…
Crémant
Crémant je označení pro šumivé víno, které je vyrobeno mimo oblast Champagne ve Francii, ale dodržuje stejné techniky zrání a sekundární fermentace jako šampaňské víno. Výroba crémantu je regulována přísnými pravidly a musí splňovat…