Slovník pojmů, Strana 4
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
Crème de Cassis
Crème de... (neboli krém) je označení pro lihovinu, která obsahuje minimálně 250g cukru na jeden litr. Příkladem je Crème de Cassis.
Cuba libre
Cuba Libre, což v překladu znamená "Svobodná Kuba", je vedle klasického Daiquiri a koktejlu Mojito jedním z nejoblíbenějších kubánských koktejlů. Kombinace rumu, koly a limetky se může zdát jednoduchá, ale v těchto třech…
Cukrová třtina - výroba rumu
Nejlepší cukrová třtina pro výrobu rumu je obvykle druh zvaný Saccharum officinarum L. 'Barbados'. Tato odrůda je známá svou vysokou kvalitou cukrové šťávy a vyrábí se z ní ten nejlepší karibský rum. Rum z této odrůdy má typickou chuť a…
Cuvée
Cuvée, neboli kupáž – je pojem označující víno, které obsahuje více odrůd, ale i ročníků. Cuvée může být vytvořena z hroznů stejné odrůdy, ale sklizených z různých vinic, nebo může obsahovat hrozny různých odrůd. Cílem je často…
Daiquiri
Koktejl daiquiri je velmi jednoduchý a vyžaduje pouze tři běžné ingredience. Je to zároveň jeden z nejsvěžejších nápojů, které si můžete připravit, a základní rumový koktejl, který by měl znát a ochutnat každý. Pro nejlepší daiquiri vždy…
Dark rum
Dark rum – neboli tmavý rum. Označení pro rum, který zrál v dubových sudech či byl dobarvován karamelem. Jedná se o nejrozšířenější typ rumů. Nemusí se nutně jednat o karibský rum, staření rumu a jeho případné dobarvování se až na výjimky…
Darker Don
Filipínská společnost Bleeding Heart Rum Company, která má v portfoliu rum Don Papa, vytvořila rumový koktejl svému rumu přímo na míru. Koktejl nazvala Darker Don a opravdu se povedl. Má příjemnou a svěží chuť a především je velmi…
David Stewart
David Stewart je dlouholetým master blenderem společnosti William Grant & Sons, pod kterou spadají destilerie jako Glenfiddich nebo Balvenie. Během svého více než padesátiletého působení ve světě whisky, stál u několika…
Dekantování vína
Dekantování vína - znamená přelití vína z láhve do karafy. Proces dekantování je důležitý ke konzumaci vína. Díky dekantaci se víno provzdušní a oddělí se sedimenty z vína od tekutiny. Důležité je dekantovat…
Demerara
Demerara je řeka v Guyaně v Jižní Americe. Měří asi 350 km a během osmnáctého a devatenáctého století stálo v jejím povodí mnoho třtinových plantáží a přilehlých farem, kde se jako "vedlejší" produkt vyráběl i pověstný…
Demi
Demi – neboli Demi–sec, je označení pro zbytkový cukr v šumivých vínech či Champagne. Demi–sec je označení pro polosuché víno.
Destilace alkoholu
Destilace alkoholu je klíčovým procesem při výrobě mnoha populárních destilátů, jako je whisky, rum, gin nebo vodka. Tento postup se zakládá na principu oddělování alkoholu (ethanolu) od ostatních látek v kapalině pomocí zahřívání a…
Digestiv
Digestiv je alkoholický nápoj, který se obvykle podává po jídle a má za cíl podpořit trávení a usnadnit trávicí proces. Jeho název pochází od latinského slova "digestivus", což znamená "usnadňující trávení". Digestivy jsou obvykle…
Domfrontains
Domfrontais je subregion francouzské oblasti Calvados v Normandii. Specifikum tohoto menšího regionu je v používání určitého podílu hrušek při výrobě Calvadosu. Mošt, respektive cidre, zde musí být vyroben z alespoň 30% hrušek,…
Don Navarro
Don Navarro, celým jménem José Pablo Navarro Campa se narodil v roce 1942 v Palma Soriano a v mládí studoval termodynamiku. V roce 1971 navštívil jednu destilerii, a přitom si uvědomil technické problémy, kterým palírenská činnost čelí. To…
Dornfelder
Dornfelder je středně pozdní odrůda révy vinné, používaná k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1955 v Německu, křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe. Víno je sytě tmavočervené, vůně je ovocná připomínající divoké lesní plody.…
Dosage
Dosage – proces, při kterém je během zrání v kádích do destilátů přidáváno sušené ovoce a přírodní výtažek z ovoce. Nejčastěji se s tímto procesem můžeme setkat v ovocných destilátech, ale také v rumových elixírech.
Double matured
Double matured – neboli double wood je pojem, který označuje zrání whisky ve dvou různých typech sudů. Skotská whisky musí zrát v sudech minimálně tři roky. K zrání whisky se nejčastěji používají dubové sudy. Dále se ke zrání…
Douro
Douro – je kraj v Portugalsku, ve kterém je mnoho vinařství a z jejich hroznů se vyrábí portské víno. Portské víno může pocházet pouze u této oblasti, jinak ho nelze nazvat portským vínem.
Druhotné kvašení
Druhotné kvašení, neboli sekundární kvašení, je proces při výrobě šumivých vín nebo sektů. Toto kvašení zajišťuje, aby víno bylo „šumivé“, tedy obsahovalo bublinky, což je oxid uhličitý. Ten vznikne právě druhotným kvašením…
Dřevěné soudky na zrání destilátu
Whisky, rum nebo koňak zrají v sudech, aby získaly správnou chuť, barvu a vůni. Dnes si již může každý pořídit malý soudek a takové zrání si vyzkoušet. Ideální je pětilitrový soudek, jehož naplnění je cenově dostupné a velikost již taková,…
Eau-de-vie
Eau-de-vie znamená voda života a je to označení pro bezbarvý destilát. Používá se jako základ pro další míchaní koňaku nebo ovocných destilátů. Co je eau de vie? Jednou z mála věcí, která je o eau-de-vie obecně známá, je, že v…
Feinherb
Označení pro vína s vyšším zbytkovým cukrem, používané v některých německých vinařských regionech, nejčastěji pak v regionu Mosel. Neexistuje přesně dané rozmezí kolik gramů zbytkového cukru mohou vína s tímto označením mít,…
Fenol
S fenoly se můžeme setkat u whisky. Jsou to chemické částice obsažené v kouři z rašeliny, které výslednému destilátu dodávají kouřový a rašelinový nádech. K označení množství fenolů u whisky se používá označení PPM (parts per million).…
Fermentace
Fermentace – neboli kvašení, je jednou z nejdůležitějších fází při výrobě vína. Jedná se biologický proces, při kterém mikroorganismy, obvykle kvasinky nebo bakterie, přeměňují organické látky, jako jsou sacharidy, na jiné látky za…