Slovník pojmů, Strana 5
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
Filtrace
Filtrace je jedním z klíčových kroků při výrobě prémiových destilátů, který ovlivňuje nejen čistotu nápoje, ale i jeho chuť, aroma a texturu. Každý typ destilátu používá jiný způsob filtrace, přičemž volba metody závisí na tom, jaký…
Fins Bois
Fins Bois – je oblast vinic, ze kterých se vytváří eaux-de-vie, živá voda pro výrobu koňaku. Fins Bois je největší ze všech šesti oblastí pro výrobu koňaku.
First-fill
First-Fill, neboli první plnění – je označení u whisky při použití nového sudu, do kterého se prvně plní whisky. Jestliže je sud použit poprvé, whisky nese označení first fill. Minimální délka zrání u skotské whisky je dána zákonem a…
Fortifikace
Fortifikace – neboli dolihování, je speciální úprava vín, kdy se do vína přidává další alkohol. Používá se především u portských vín, vín madeira či sherry. Přidání alkoholu zcela zastaví kvašení, neboť vinné kvasinky…
Frankovka
Frankovka je velmi stará odrůda. U nás je nejrozšířenější na Velkopavlovicku a Slovácku, vynikající jsou ovšem také Frankovky z Mikulovska.
Frederic Bestel
Frederic Bestel je tvůrce a master blender rumů Gold of Mauritius. Narodil se na ostrově Mauricius a původně zde působil ve společnosti distribuující oblíbené rumy z Mauriciu a víno. Brzy mu začalo docházet jak žádanou komoditou…
Frizzante
Frizzante je jemně perlivé víno. Pochází z Itálie, kde se u vína lze setkat také s přívlastkem Prosecco. Perlení vína způsobuje oxid uhličitý, který se do vína přidává při lahvování. Víno Frizzante se vyrábí tzv. Charmantovou metodou, kdy se víno…
Galega
Odrůda Galega je nejtradičnější olivovou odrůdou pěstovanou v Portugalsku. V současnosti tvoří přibližně 80% produkce všech oliv v Portugalsku. Galega má drobné podlouhlé plody, výraznou chuť a pevnou strukturu. Využívá se zejména pro…
Gamay
Gamay je fialová odrůda hroznů, která se používá k výrobě červených vín, nejvíce se pěstuje v Beaujolais a v údolí Loiry kolem Tours. Jeho celé jméno je Gamay Noir à Jus Blanc. Je to velmi starý kultivar, zmiňovaný již v 15.…
Garnacha
Garnacha neboli Grenache patří mezi nejrozšířenější odrůdy červeného vína. Dozrává později, tudíž má ideální podmínky ve Španělsku, na Sardinii, na jihu Francie nebo například v Kalifornii. Je však dominantní odrůdou v jižní Rhône, a to…
Geist
Geist je zahraniční označení pro průtahový destilát. Jedná se v podstatě o destilát z macerátu, jelikož vstupní surovina (například jalovec), nemá přirozený obsah cukru a tak se nejprve louhuje v neutrálním alkoholu a poté destiluje.…
Gin a jeho vznik
Kvalitní gin je běžně vyráběný destilací obilí a jalovce. Poprvé ho vydestilovali v Nizozemsku v roce 1650. O to se zasloužil Dr. Fanciscus de La Boie, který je častěji znám pod jménem Dr. Sylvius. Ten se snažil nalézt levné diuretikum, které…
Grain
Grain – je označení pro whisky, která se vyrábí převážně z nesladovaného obilí, tedy z ječmene, žita, pšenice nebo kukuřice, a je destilována ve sloupcovitém patentním destilačním aparátu, tzv. kontinuálně pracujícím…
Grand Cru
Označení "Grand Cru" pochází z francouzštiny a doslova znamená "velký vzrůst ". Tento termín je používán pro označení nejlepších viničních poloh ve Francii. Jedná o vína té nejvyšší kvality. Klasifikace se v každém regionu mírně liší.…
Grand Champagne
Oblast Grand Champagne je zdrojem té nejjemnější „eaux-de-vie“- živé vody – koňaku. Drolivá křídová půda této oblasti zajišťuje pravidelnou dodávku vody pro půdní podloží a révu. Grande Champagne se srdcem koňaku, má rozlohu…
Grappa
Grappa - tento italský destilát je pojmenován podle místa svého původu – městečka Grappa. Základní surovinou pro výrobu této speciality jsou vylisované slupky a jadérka z hroznů (matoliny). V Itálii tyto takřka do sucha vylisované hrozny…
Grenache
Grenache neboli Garnacha patří mezi nejrozšířenější odrůdy červeného vína. Dozrává později, tudíž má ideální podmínky ve Španělsku, na Sardinii, na jihu Francie nebo například v Kalifornii. Je však dominantní odrůdou v jižní Rhône, a to zejména v…
GSM
GSM - je zkratka pro cuvée odrůd červeného vína: Grenache, Syrah a Mourvèdre.
HACCP
Hazard Analysis and Critical Control Points neboli HACCP je ve výrobě potravin nástroj, jak účinně předcházet rizikům ohrožující bezpečnost potravin. Například ve vinařství se to týká přidání oxidu siřičitého, ale také mytí láhví či sanace…
Hernan Parra
Hernan Parra je mistrem destilace a míchání rumu pro slavnou kolumbijskou značku Dictador. Jeho odbornost spočívá v tvoření jedinečných a prémiových rumů, které reflektují bohatou historii a tradici značky. Jeho mistrovský přístup k…
Hibernal
Hibernal je středně pozdní až pozdní odrůda révy, určená k výrobě bílých vín. Jde o kříženec dvou odrůd: Seibel 7053 neboli Chancellor a Ryzlink rýnský.
Highball
Highball je nápoj, jehož základem je malé množství destilátu doplněné o větší množství nealko nápoje, ledu a dalších ingrediencí podávaný ve vysoké sklenici. Jedná se například o rumové koktejly nebo koktejly z vodky a koktejly z…
Hogshead
Hogshead je druhý nejběžnější typ sudů používaných při zrání skotské whisky. Standardní hogshead pro whisky má typicky objem kolem 230 až 250 litrů. Sud Hogshead se dříve používal především pro víno nebo pivo. Jeho velikost je důležitá pro…
Champagne a známé značky
Oblast Champagne patří mezi nejvěhlasnější francouzské vinařské regiony a produkuje nejslavnější šumivé víno světa. Výraz Champagne také znamená šampaňské a označuje šumivé víno pocházející z přesně vymezeného stejnojmenného území v…
Champenoise
Champenoise – druhotné kvašení vína v láhvi. Klasická metoda pro výrobu šumivých vín. Oblast Champagne ve Francii vlastní dekret, který jí umožňuje jako jediné označovat šumivá vína přímo jako Champagne. Mezi nejznámější výrobce…