Slovník pojmů, Strana 6
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
Chancellor
Jedná se o hybridní červené víno původem z Francie vyvinuté Albertem Siebelem.
Chardonnay
Chardonnay je jedna z nejrozšířenějších odrůd bílého vína na světě. Její kořeny pocházejí z francouzského vinařského regionu Burgundsko, kde vznikla křížením odrůdy Pinot Noir a prastaré odrůdy Gouias Blanc. Původ a…
Charmat
Metoda Charmat (také známá jako metoda tanková nebo metoda cuvée close) je základním postupem při výrobě šumivých vín, jako je prosecco. Tato metoda umožňuje efektivní a relativně rychlou produkci šumivých vín, která si díky ní…
Chianti
Chianti je italské červené víno vyráběné v Toskánsku. Typická je sytá červená barva, ovocné aroma nejčastěji se stopami třešní. Jedná se o harmonické a suché víno. Tradičně vzniká z odrůd Sangiovese (místní název pro…
Chill filtered
Filtrace zastudena - odstranění částeček vzniklých při destilací způsobujících zákal whisky. Filtrace zastudena se používá jen u whisky do 46% alkoholu, protože u whisky s více objemovými procenty alkoholu se vysrážení proteinů, a tedy…
Irská káva
Irská káva je horký kávový nápoj, jehož základem je černá káva, irská whiskey, cukr a šlehačka. Je to nápoj, který je skutečně oblíbený po celém světě a dá se pít vlastně kdykoliv. Historie koktejlu Irish Coffee Irská káva je…
James Mac Taggart
James Mac Taggart je master blender a ředitel výroby nezávislé skotské destilerie Arran, kde působí již devět let. Začínal však jako skladník v palírně Bowmore, kde poté na různých pozicích pracoval přes třicet let. Arran je stále…
Joy Spence
Joy Spence je původně analytická chemička s magisterským titulem. V roce 1981 začala pracovat pro jamajskou destilerii Appleton jako hlavní chemička a od roku 1997 zde zastává funkci master blenderky, kde vyrábí výborné…
Koktejl Americano
Koktejl Americano je osvěžující a lehký nápoj, který spojuje výraznou chuť Campari s jemným sladovým nádechem sladkého vermutu a svěžestí sodové vody. Tento klasický italský koktejl je ideální volbou pro ty, kteří hledají vyváženou…
Koktejl Bloody Mary
Bloody Mary je jeden z nejznámějších koktejlů na světě, jehož základem je vodka. Jeho původ není zcela jasný, ale pravděpodobně se datuje do poloviny 30. let 20. století, kdy ho měl poprvé namíchat Fernand "Pete" Petiot, barman v slavném…
Koktejl Cosmopolitan
Legendární Cosmopolitan je jednoduchý koktejl s velkou historií. Největší popularity dosáhl v 90. letech, kdy byl na vrcholu seriál HBO "Sex ve městě". Růžový nápoj ve stylu Martini byl oblíbeným nápojem postav tohoto seriálu a po dobrou…
Koktejl Espresso Martini
Koktejl Espresso Martini je jednoduchou kombinací vodky, espressa a kávového likéru. Vznikl v 80. letech 20. století a dnes existuje v mnoha odlišných podobách a variacích. Jak vznikl koktejl Espresso Martini Nejčastěji se o…
Koktejl French 75
French 75 je elegantní a osvěžující koktejl, který spojuje aromatický gin s jemnými bublinkami šampaňského. Tento klasický koktejl je oblíbený pro svou lehkost, jemnou citrusovou chuť a slavnostní nádech, díky kterému se skvěle hodí na…
Koktejl Gimlet
Gimlet je klasický ginový koktejl, který vyniká svou jednoduchostí a výraznou citrusovou chutí. Tento osvěžující drink kombinuje gin s limetkovou šťávou a cukrem, čímž vytváří dokonale vyvážený nápoj, který je svěží a zároveň jemně…
Koktejl Martini Gin
Martini Gin je ikonický koktejl, který spojuje jemný gin s vůní suchého vermutu. Tento klasický koktejl je známý svou jednoduchostí a zároveň komplexní chutí, která zaujme i ty nejnáročnější chuťové pohárky. Koktejl Martini Gin je…
Koktejl South Side
South Side je osvěžující ginový koktejl, který nabízí harmonii mezi citrusovými tóny a bylinkovou svěžestí, doplněnou jemným sladkým nádechem. Tento klasický drink je ideální volbou pro ty, kteří hledají lehký a lahodný koktejl s…
Koktejl Tom Collins
Tom Collins je osvěžující a lehký ginový koktejl, který přináší harmonii sladkých a citrusových chutí, doplněný jemnou perlivostí sodové vody. Tento klasický ginový drink je ideální volbou pro horké letní dny i pohodové večery, kdy…
Koktejl Vodka Campari
Koktejl Vodka Campari je jedním z nejlepších nápojů, ve kterém se tento charakteristický italský aperitiv představuje v celé své kráse. Je vynikající volbou pro podávání před večeří. Campari dodává koktejlu hořkou chuť aperitivu, zatímco…
Koktejl Vodka Martini
Vodka Martini je velmi jednoduchý koktejl z vodky. Ačkoli koktejloví puristé mohou trvat na tom, že jediným správným způsobem přípravy koktejlu s Martini je použití ginu (Gin Martini), trvalá obliba koktejlu Vodka Martini ukazuje, že ne…
Koktejl Vodka Tonic
je velmi jednoduchý a osvěžující míchaný nápoj, který je ideálním společníkem k večerní zábavě či odpočinku. Zatímco co se podobný koktejl Gin Tonik spoléhá na chuť rostlinných složek, které obsahuje gin, koktejl s vodkou preferuje…
Kolonová destilace
Destilační kolona je zařízení, které se využívá k oddělení složek směsi na základě jejich odlišných varných bodů. Princip destilace alkoholu spočívá v zahřívání směsi do bodu varu, následném odpařování složek s nižšími varnými body a…
Krém
Krém neboli Crème de...je označení pro lihovinu, která obsahuje minimálně 250g cukru na jeden litr. Příkladem je Crème de Cassis.
Kulér
Kulér je tekuté barvivo určené zejména pro barvení destilátů (whisky, brandy...), vyrábí se řízenou karamelizací krystalového cukru. Vinařský zákon jeho použití k úpravě barvy nepřipouští, nelze ho tedy použít k dobarvení vína.
Kvašení
Kvašení – neboli fermentace, je jednou z nejdůležitějších fází při výrobě vína. Jedná se biologický proces, při kterém mikroorganismy, obvykle kvasinky nebo bakterie, přeměňují organické látky, jako jsou sacharidy, na jiné látky za…
Kvevri
Kvevri je starobylá, keramická nádoba používaná již ve starověké Gruzii k výrobě vína. Kvevri svým tvarem připomíná vejce a její objem bývá až několik tisíc litrů. Sklizené hrozny se pošlapou a i se slupkami a třapinami se uloží do…