Slovník pojmů, Strana 7

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

LBV

LBV – Latte bottled vintage neboli pozdě stáčené víno, je označení pro portská vína. Portská vína označená LBV jsou ponechány v sudech déle. Díky tomu dlouhému oxidačnímu stárnutí víno zraje déle. Portská vína LBV se dají pít ihned po…

Ledové víno

Víno má ve světě dlouhou a bohatou historii. Od starověkých civilizací až po moderní dobu se víno stalo nedílnou součástí kultur a tradic mnoha národů. Mezi množstvím různých druhů a stylů vína vyniká jedinečný poklad nazývaný "ledové…

Lennox Shaun Caleb

Lennox Shaun Caleb, Master Distiller, má ve společnosti Demerara Distillers Limited (DDL) veškerou odpovědnost za destilaci rumů El Dorado. Na pozici Master Distillera společnosti přešel po více než desetiletém působení na různých jiných…

LONG CHARMAT

Metoda Long Charmat je "křížencem" metody Charmat a klasické metody Méthode Champenoise. Víno spočívá na kalech po dobu 9 až 15 měsíců, zatímco autokláv obsahuje vrtulová míchátka, které kaly znovu míchají. Tímto způsobem získáte víno s…

Lorena Vásquez

Lorena Vásquez je jedním z nejuznávanějších master blenderů v rumovém světě, a to zejména díky své dlouholeté práci pro prestižní značku Zacapa. Její mimořádné smysly a odborné znalosti ji vynesly mezi elitu výrobců rumů. Jako hlavní…

Louche

Louche je jev spojený s tradiční přípravou Absinthu a některých dalších nápojů na anýzovém základu (Ouzo, Pastis). Při pomalém ředění vodou se Absinth začne ve sklenici postupně zakalovat a měnit svou barvu na mléčně bílou. Mohou za…

Macerace

Macerace – neboli vyluhování se používá především k výrobě likérů či vín. U likérů se využívá macerace k vyluhování bylin, koření či ovoce. Výsledný likér díky tomu získává chuť, vůni a barvu. U vína se macerace…

Mai Tai

Rumový koktejl Mai Tai je klasický rumový koktejl, jehož základní součástí je rum, pomerančový likér, mandlový sirup a limetková šťávy. Je to osvěžující a sladký nápoj s jemnou chutí rumu. Jak vznikl Mai Tai? Koktejl Mai Tai…

Malt

MALT neboli SLAD je klíčová surovina při výrobě whisky, vznikající při procesu klíčení ječmene (nebo jiné obiloviny) a následným sušením, který uvolňuje enzymy potřebné k přeměně škrobu na fermentovatelné cukry. Ty se pak využívají při…

Malt Irish Whiskey

Malt Irish whiskey - druh irské whiskey, jehož základ kromě 100 % ječného sladu tvoří voda a kvasnice. Vyrábí se převážně třístupňovou destilace v malých kotlích (pot still). Zrání obvykle trvá výrazně déle než tři roky.

Master Blender

Master blender je jedním z nejdůležitějších pracovníků každé palírny. Pojem master blender je nejčastěji spojován s uměním míchání whisky. Vztahuje se však i na destiláty jako je rum, koňak, gin, brandy nebo metaxa. Kdo je…

Maturation

Maturation - zrání neboli staření. Nově vypálený destilát se uloží na zákonem stanovenou či delší dobu do sudů, čímž dochází ke změně jeho chuti, aromatu i barvy. Tato metoda se využívá převážně u whisky, rumů či brandy.

Melasa

Melasa je hustá, lepkavá a tmavě hnědá kapalina, která vzniká jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny nebo cukrové řepy na cukr a je základní ingrediencí pro výrobu destilátů, jako je především rum. Obsahuje vysoký podíl…

Melounové mojito

Melounové mojito – je osvěžující letní koktejl a je jednou z mnoha moderních variant na klasické mojito. Obsahuje samozřejmě rum, lístky máty, třtinový cukr, perlivou vodu a místo limetky právě meloun.   Recept na…

Merlot

Merlot, jedna z nejoblíbenějších odrůd vín na světě, má bohatou historii a komplexní charakter, který oslovuje milovníky vína po celém světě. Tato odrůda, považovaná za jednu z nejdůležitějších ve světě vína, má své kořeny v regionu…

MICROOX

Při procesu mikrooxygenace neboli mikro okysličení či MICROOX se během kvašení kontrolovaně přidává kyslík. Podle některých odborníků to je " tzv. metla vinařství". Naopak podle jiných velmi žádoucí a prospěšný proces, který " částečně…

Mikro okysličení

Při procesu mikrooxygenace neboli mikro okysličení či MICROOX se během kvašení kontrolovaně přidává kyslík. Podle některých odborníků to je " tzv. metla vinařství". Naopak podle jiných velmi žádoucí a prospěšný proces, který " částečně…

Mikrooxygenace

Při procesu mikrooxygenace neboli mikro okysličení či MICROOX se během kvašení kontrolovaně přidává kyslík. Podle některých odborníků to je " tzv. metla vinařství". Naopak podle jiných velmi žádoucí a prospěšný proces, který " částečně…

Modrý Portugal

Tato odrůda se vyznačuje velkým hroznem a velkou bobulí. Bobule jsou kulaté a mají tenkou slupku modré barvy. Tato odrůda je odolná vůči houbovým chorobám a je nenáročná na polohu a půdu kde se vysazuje.  Z Modrého Portugalu se dá tzv.…

Mojito recept

Mojito – osvěžující letní koktejl, pocházející z Kuby. Mojito obsahuje vždy rum, lístky máty, třtinový cukr, limetky a perlivou vodu. Dále se do mojita může přidat například bitter, kvůli hořkosti. Existují také moderní variace na mojito,…

Monarch

Modrá moštová odrůda vyšlechtěná v Německu. Kříženec odrůd Solaris a Dornfelder. Podobná odrůdě Rulandské modré.

Mont Pelée

Mont Pelée je stále činná sopka na severu ostrova Martinik. V roce 1902 došlo k masivním erupcím a toto neštěstí si vyžádalo téměř 28 000 obětí a totální destrukci města St.Pierre, rozkládajícího se pod horou. Právě zde se nacházely i rozlehlé…

Mourvedre

Mourvèdre (Mataro či Monastrell) je odrůda červeného vína, která se pěstuje po celém světě. Je součástí směsí "GSM" (Grenache, Syrah a Mourvèdre). Mourvèdre produkuje tříslovitá vína, proto je vhodná do cuvée.

Müller Thurgau

Müller Thurgau je moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Odrůda byla vyšlechtěna Prof. Hermannem Müllerem, původem ze švýcarského kantonu Thurgau. V roce 1882 vznikla křížením odrůd Ryzlink rýnský a Madlenka královská.

Muškát moravský

Muškát moravský je moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna ještě v bývalém Československu, Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích na Moravě, kříženec odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube

Nahoru