Slovník pojmů, Strana 9

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

Popeloviny

Popeloviny jsou součástí extraktu vína. Množství minerálních, nespalitelných látek v moštu nebo vínu udávané v gramech/litr, nejvíce K, Mg, Ca, Na, Fe a Si.

Portské víno - portugalský klenot

Portská vína jsou jedním ze symbolů Portugalska a jedná se o vína fortifikované, neboli dolihované. Pochází z vinic ze severní části Portugalska, z oblasti Douro, nazvané podle stejnojmenné řeky. Své jméno víno získalo podle města Porto…

Pot Still

Pot Still (kotlíkový destilační přístroj) - je soustava obvykle měděných destilačních kotlů určená pro periodickou (dávkovou) destilaci. Používá se pro výrobu sladové whisky, irské whiskey a některé americké whiskey.  Tuto…

Pot Still Irish Whiskey

Pot Still Irish whiskey - Druh irské whiskey vyrobený ze směsi ječného sladu a nesladového ječmene, případně dalších obilovin, kvasnic a vody. Vyrábí se třístupňovou destilací ve velkých kotlích. Zraje minimálně tři roky v dubových…

ppm

PPM (parts per million) - tedy jedna milióntina, se používá k vyčíslení částic fenolu (tj. „kouřovitosti“) ve whisky. Například 40 ppm = 40 částic fenolu na milión částic. Většinou se měří u sladu, jen zřídka u hotové whisky. Toto označení…

Primitivo

Primitivo je italská odrůda červeného vína, vínům dodává tmavou barvu, aroma višní, čokolády, sušených švestek a obvykle vyšší procento alkoholu. Název této typické italské odrůdy je odvozen od latinské „primativus“, což znamená brzy, v tomto…

proof - procento alkoholu

Proof - starší termín pro podíl alkoholu (ethanolu) v destilátu, zejména u bourbonu nebo whisky. Dnes se používá výraz ABV (vol.). V USA je proof definován jako dvojnásobek ABV – například proof 100 = 50 % ABV. Ve Velké Británii je tento…

ProWein

ProWein je jeden z největších světových veletrhů s víny a destiláty . Na tento veletrh se pravidelně "sjíždí" profesionálové z celého světa.

Průtahová destilace

Způsob výroby některých alkoholických nápojů, na jehož počátku nestojí fermentace, ale macerace aromatických surovin, které v sobě nemají přirozeně cukr (nedají se kvasit) v již připraveném neutrálním alkoholu. Vznikne macerát, který je…

Přeškrtnutá cena

Přeškrtnutá cena u daného produktu označuje nejnižší cenu výrobku v době 30 dnů před poskytnutím dané slevy.

Přípitek

Přípitek odjakživa patří k naší kultuře. Slouží jako završení slavnostní události, oslava vítězství, jako symbol stvrzené domluvy, ale je také například oblíbeným nápojem při oslavě konce roku. Jaký alkohol zvolit a v jakých skleničkách…

Přívěsek hroznu

Jde o malý boční střapeček, který vyrůstá u hlavního hroznu ale pouze u některých odrůd, například u odrůdy Ryzlink vlašský.

Pulque

Pulque nebo také octli je tradiční alkoholický nápoj původních obyvatel Mexika. Jde o kvašený nápoj z mízy divoce rostoucí agáve a svým způsobem tak i předchůdce tequily. Ta se začala vyrábět až po příchodu španělských kolonizátorů,…

Pupitr

Pupitr je zařízení určené pro výrobu šumivého vína. Jeho tvar připomíná velké A a skládá se ze dvou perforovaných dřevěných ploch, do kterých se vkládají láhve vybavené tirážním likérem. V láhvích umístěných v takovýchto pupitrech probíhá…

Pyraziny

Pyraziny jsou sloučeniny z velké skupiny aromatických látek. které vznikají v hroznech vinné révy a vínu dávají aroma čokolády, kávy, pražených oříšků nebo chleba. Aroma čokolády a kávy najdete například v červeném víně v odrůdě Modrý Portugal.

Quarter cask

Quarter Cask je malý sud o objemu 45-50 litrů. Tyto čtvrtinové sudy, vzhledem ke své relativně malé velikosti, výrazně více ovlivňují zrání destilátu a mají tendenci urychlovat proces zrání. Používání těchto sudů má proto svá specifika,…

Quercus alba

Quercus alba – latinský název pro americký bílý dub; nejčastější odrůda dubu používaná pro výrobu sudů pro zrání destilátů, především whisky.

Rachel Barrie

Rachel Barrie, vystudovaná doktorka věd, v současnosti zastává post master blender v destilerii Glen Dronach. Ve světě whisky se pohybuje již od roku 1991 let a během let údajně ochutnala přibližně 150 000 sudových vzorků z více než…

Rancio

Poněkud nejednoznačný termín, užívaný k definici specifického buketu některých vzácných, starých destilátů či fortifikovaných vín, zejména se jedná o koňak, armagnac a brandy. Největší vliv na vznik rancia má mnohaletý…

reposado

Reposado – znamená uleželý nebo odpočatý. Destilát zraje dva až 11 měsíců v dubových sudech, z nichž na konci získá svou typickou světle zlatavou barvu a vyváženou chuť. Označení nalezneme…

Ribolla Gialla

Ribolla Gialla (také známá jako Ribolla) je bílá réva, která se nejvíce pěstuje v oblasti Friuli na severovýchodě Itálie. Odrůda se také vyskytuje ve Slovinsku, kde je známá jako Rebula. Tato odrůda není příbuzná s friulským červeným vinným hroznem…

Riesling

Riesling- původ Ryzlinku rýnského je německý. Jde o klon z divoké lesní révy Vitis silvestris pocházející z Porýní. Vyniká vysokou odolností proti mrazům. 

Richard Seale

Richard Seale je významná osobnost rumovými znalci opěvované destilerie Foursquare na Barbadosu. Působí zde od roku jejího založení (1993), jako master blender, vrchní destilatér i ambasador v jedné osobě. Je znám pro svou až radikální…

Ripasso

Ripasso - opětovný, je italský termín pro metodu druhotného zpracování vinných hroznů, zejména při výrobě červených vín. Nejvíce je tento termín spjatý s italským regionem Valpolicella, konkrétně s víny označovanými jako…

Rmutování

Rmutování je proces, při kterém je škrob ze sladu pomocí sladových enzymu přeměněn na cukry. Proces rmutování se využívá při výrobě piva.

Nahoru