Terroir
Termín "terroir" je francouzské slovo, které nemá přesné ekvivalenty v jiných jazycích, ale obecně se používá v souvislosti s vinařstvím a zemědělstvím k popisu celkového prostředí, v němž se pěstují hrozny pro víno. Terroir zahrnuje kombinaci různých faktorů, které ovlivňují charakter a kvalitu vína, jako je půda, klima, reliéf a také odrůdy vinné révy a její zpracování podle místních zvyků. Kombinace těchto faktorů vytváří unikátní terroir každé vinice nebo regionu a ovlivňuje charakteristiky vína, včetně chuti, aroma, textury a dlouhodobé schopnosti stárnutí. Terroir je tedy klíčovým konceptem ve světě vinařství a pomáhá porozumět jedinečnosti vína z různých regionů a vinic.
Terroir a šumivé víno
Terroir zásadním způsobem ovlivňuje chuť výsledného produktu. A to ať už se jedná o červené víno, bílé víno, ale také o sherry a portské víno. Znalci šumivého vína také vědí, že špičkové šumivé víno, ať už se jedná o francouzské šampaňské či prosecco, závisí především na podloží, kvalitních hroznech a způsobu jejich zpracování. Ten správný "terroir" je pak možné převést do všech možných odvětví, kde se vyrábí alkohol, protože jedině správné podmínky vytvoří ten pravý rum, whisky a koňak. Výraz terroir se však vyskytuje nejvíce ve "vinařském světě".