Vážení zákazníci, do Vánoc máme všechny SOBOTY OTEVŘENO: 9:00-15:00. Těšíme se na vás.

Whiskey Sour koktejl

Whisky Sour nebo správněji Whiskey Sour je jeden z nejlepších klasických koktejlů na světě. Jeho příprava je snadná a recept na Whiskey Sour je základem pro celou rodinu kyselejších nápojů. Navíc existuje i řada úprav, které můžete provést, aby koktejl dokonale vyhovoval vaší chuti. Jak už název napovídá, tento koktejl je kyselý (sour). Chuť je však vyvážená a doplněná sladkostí whisky a cukrového sirupu, takže není tak kyselý, jak byste si mohli myslet. Vyzkoušejte ho s poměrem navrženým níže v receptu, ochutnejte a další drink si klidně upravte podle vlastní chuti.

Historie koktejlu Whiskey Sour

Oficiální debut Whiskey Sour se objevil v knize Jerryho Thomase "The Bon Vivant's Companion" ("Jak míchat nápoje") z roku 1862, která byla první publikovanou barmanskou příručkou. Kořeny tohoto koktejlu však sahají až do doby o sto let dříve. Obecně lze říci, že kyselé nápoje vznikly původně jako prostředek proti kurdějím u námořníků britského námořnictva v roce 1700. Nejčastěji to znamenalo přidávání limetky do destilátu, což byl nejčastěji rum (to inspirovalo vznik nápoje jako Navy grog). Nejenže se tím zahnaly nemoci, ale rum nebo gin (a někdy i právě whisky) pomáhaly uchovat na dlouhých plavbách rychle se kazící ovocnou šťávu.

Později se likér v kombinaci s citrusy vylepšil přidáním malého množství cukru. Výsledkem byl lépe pitelný a velmi chutný drink. Tyto nápoje se nakonec staly všeobecně oblíbenými a známými jako takzvané "kyselé drinky". Nejznámějším z nich však zůstává stále Whiskey Sour.

Recept na Whiskey Sour

Ingredience:

4,5 cl bourbonu nebo tennesee whiskey

3 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy

1,5 cl cukrového sirupu (cukerný roztok)

Třešně maraschino (nebo citronová kůra), ozdoba

Postup:

Shromážděte ingredience. Do koktejlového šejkru naplněného ledem nalijte bourbon nebo whiskey, citronovou šťávu a cukrový sirup. Dobře protřepejte. Přelijte do vychlazené sklenice nebo přímo do sklenice na led a ozdobte třešní maraschino nebo citronovou kůrou. A můžete podávat.

Tip: přidejte vaječný bílek

Tradiční recept na Whisky Sour obsahuje vaječný bílek. Ten má tendenci zkrotit kyselost a udělat nápoj o něco jemnější. Použití syrového vejce je však otázkou osobní volby. Mnoho konzumentů tuto ingredienci vynechává, protože mají obavy ze salmonely, zatímco jiní se domnívají, že riziko je minimální. Při použití bílku nejprve protřepejte všechny ingredience nasucho bez ledu, poté přidejte led a protřepávejte alespoň 30 sekund, abyste zajistili správné promíchání. 

Whisky koktejly:

Whisky je velmi oblíbený destilát pro přípravu koktejlů a těch existuje nepřeberné množství. Můžete vyzkoušet koktejl Manhattan s výraznou chutí whisky, který je sladký a zároveň lehce hořký nebo Old Fashioned, což je jednoduchý a klasický koktejl. Ten uspokojí snad opravdu každého. Ovšem takový koktejl Penicilin, to je skutečný lék. Často se totiž podává horký a skvělou chuť mu dodává med a zázvor. Irská káva je horký kávový nápoj s výraznou chutí irské whiskey, doplněné o cukr a šlehačku.

A kdyby vás už whisky koktejly omrzely, zkuste whisky nahradit rumem. Rumové koktejly jsou také skvělé a vaše chuťové pohárky potěší neméně dobře.