27. a 30. prosince otevřeno 9:00-19:00. Silvestr 31. 12. OTEVŘENO 9:00-15:00. Státní svátky 24.-26.12. + 1.1. 2025 -zavřeno a po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Užijte si sváteční pohodu.

Šumivá vína Dom Perignon

Šumivé víno se vyrábí pomocí prvotního nebo druhotného alkoholového kvašení hroznového moštu nebo vína. Francouzské šumivé víno, konkrétně šampaňské, je asi nejznámějším šumivým vínem na světě. Vyrábí se klasickou a původní metodou kvašení vína v láhvi. Tento způsob se nazývá Méthode Champenoise. Tato metoda vyžaduje mimo jiné nejméně 9 měsíců následného vyzrávání vína před odstraněním sedimentů. Pokud chceme šumivé víno, sekt nazvat šampaňským musí víno pocházet z Francie a konkrétně z oblasti Champagne. Šampaňské je chráněno obchodní značkou, a to již od roku 1908. 

#ShowMore#

Šumivá vína – charakteristika 

Druhým typem výroby je kvašení v tanku nazývané charmat, které je výrazně levnější a umožňuje rychleji dosáhnout většího objemu produkce. Nejznámější italské šumivé víno prosecco je vyráběno právě touto metodou. Chceme-li se podívat na šumivá vína z pohledu, jak je jejich charakteristika ovlivněna právě metodou výroby, musíme zmínit především tlak v láhvi. Šampaňské je lahvováno pod výrazně větším tlakem (5-7 bar), než italské prosecco (3,5 bar). Šumivé víno prosecco je proto obvykle jemnější a bublinky jsou často drobnější. I z tohoto důvodu dnes zkušení someliéři nechávají šampaňské před nalitím do sklenek vydýchat. U výraznějších ročníkových vín to může být i několik hodin a to poté zaručí, že budeme pít opravdu jemné šumivé víno.

Ročníkové šumivé víno

Výjimečné roky umožní vzniknout i takovým skvostům, jako je „řada Prosecco“ Millesimato. Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry Millesimato se produkuje právě a pouze ve výjimečných ročnících. Má krásně světle slámovou barvu s jemným dlouhotrvajícím perlením. Od roku 2020 je legislativně možno produkovat i růžové Prosecco.  Typickým příkladem je Prosecco Rosé Ai Galli DOC Brut Millesimato, které má elegantní světle růžovou barvu s jemným dlouhotrvajícím perlením a bohatou pěnou. Květinová vůně je podbarvená vůní jahod, malin a jablek. Rodinné vinařství Ai Galli patří mezi tradiční uznávané výrobce prosecca.

Šumivé víno – druhy 

Sekty se rozlišují také podle množství cukru, který v sobě obsahují. Většina lidí rozlišuje pouze dva základní druhy šumivé víno brut a šumivé víno demi. Skutečnost je ale daleko rozmanitější, šumivá vína a jejich rozdělení na celkem 7 druhů potom leckoho překvapí.  

   brut nature – přírodně tvrdé (cukru méně než 3 g/l)

   extra brut – zvláště tvrdé (cukr 0–6 g/l)

   brut – tvrdé (cukru méně něž 12 g/l)

   extra dry – zvláště suché (cukr 12-17 g/l)

   dry – suché (cukr 17-32 g/l)

   demi-sec – polosuché (cukr 32-50g/l)

   doux/sweet – sladké (cukru více než 50 g/l)

Suché šumivé víno je oblíbené ve většině světa, Česká republika je tak trochu výjimkou, u nás je v oblibě především demi sekt, tedy polosuché šumivé víno. V poslední době se dostává do povědomí milovníků bublinek také růžové šumivé víno, které svou kvalitou často předčí to bílé.

Sklenice na šumivé víno

Na podávání šumivých vín se často využívá široká a vysoká sklenice nazývaná flétna nebo šampaňská flétna. Tato sklenice je navržena tak, aby umožnila zachytit a zdůraznit jemné bublinky a aromata šumivého vína. Její zúženým hrdlo pomáhá udržet oxidaci na minimu, což podporuje dlouhotrvající perlení. Příjemný vizuální efekt stoupajících bublinek a koncentrace vůní činí tuto sklenici ideální pro plné vychutnání a hodnocení šumivých vín. V poslední době ale někteří výrobci šampaňského, příkladem může být šampaňské Moet&Chandon , doporučují sklenky poněkud otevřenější, aby se více rozvinula jeho chuť.

Nejprodávanější

Dom Perignon Vintage 2013
 
5 999 Kč
Dom Perignon Plénitude 2004
 
12 999 Kč
2 položek celkem
Dom Perignon Plénitude 2004
12 999 Kč
Kód: 1472520
Dom Perignon Vintage 2013
5 999 Kč
Kód: 1472004