Palírnu založili v roce 1826 James Gordon a Peter Weir. Známá byla také pod názvy Aberloir či Aberlour House. Na etiketě je ovšem jako rok založení uveden rok 1879, protože v tomto roce byla Jamesem Flemingem po požáru obnovena. V roce 1892 ji koupila firma Robert Thorne & Sons, která ji po dalším požáru v roce 1898 přestavěla. Od roku 1945 je potom palírna v majetku Campbell Distillers (dnes součást Pernod Ricard), která palírnu zmodernizovala a zdvojnásobila její kapacitu. Držitelem licence je nyní Aberlour-Glenlivet Distillery Co. Kromě dvou světových válek je po celou dobu svojí existence v provozu a vyjma krátkých přestávek kvůli přestavění produkuje whisky bez přestání.
#ShowMore#
Výroba
Vlastní sladování bylo v palírně ukončeno v roce 1962. Celková produkce je více než 3 miliony litrů whisky, z toho jako single malt se prodá přes 1 milion litrů. Aberlourznamená v gaelštině „ústí bublajícího potoka“, což se pravděpodobně vztahuje k místnímu pramenu sv. Drostana, který je také zobrazen na etiketách palírny. Na těch starších původně nebyl, pak dlouhou dobu opět ano a nyní je pouze na etiketě desetileté single malt whisky. Tento pramen však paradoxně zdrojem vody pro palírnu není, palírna bere vodu z pramenů Dunstan´s Well na úbočí Ben Rinnes.
Charakter whisky
Whisky značky Aberlour se vyznačuje středním až plným tělem, což je pro tuto část Speysidecharakteristické. Velké destilační přístroje Single malt whisky Aberlour také dodávají typické tóny karamelky a máty. V osmdesátých letech 20. století začala palírna výslednou whisky míchat z většího počtu sudů po sherry než dříve a whisky tak začala dostávat vyšší hodnocení. Většina whisky nyní zraje v sudech po sherry, jen malá část v sudech, kde předtím zrál bourbon.
Pro co nejpohodlnější používání webu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. Při jakékoliv volbě nastavení cookies nám zároveň potvrzujete, že vám již bylo 18 let.Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím". Více informací zde.