Rodina ERARIO se věnuje zemědělství již od poloviny 19. století, a to zejména pěstování vinné révy a olivovníků. Tyto plodiny se v Apulii pěstovaly již ve starověku a Řekové vyráběli víno a olivový olej již 700 let před naším letopočtem. V oblasti rostou olivovníky staré stovky let a některé jsou skutečně staré přes tisíc let. V této oblasti se pěstuje více než 85 odrůd vinné révy, ale v současné době se vybírají a vysazují pouze ty, o které je největší zájem, přičemž se bere v úvahu poloha (na rovině nebo na kopcích), typ půdy a vystavení slunci i mořským větrům. Všechny tyto faktory způsobují, že vína vyrobená ze stejné odrůdy se mohou značně lišit. Velký vliv má také stáří vinice: čím je starší, tím jsou vůně a chutě silnější a trvalejší.
#ShowMore#
Tradice vinařství
Tradice a zkušenosti tří generací vinařů daly v roce 1849 život vinařství CANTINA ERARIO, které dnes používá tradiční metody vinařství v souladu s moderními trendy a inovacemi. Díky dokonalé kombinace technologie a tradice tak dává život produktům vynikající kvality. Vína se vyznačují velkou osobitostí, kdy vůně, barva, chuť a výrazný obsah alkoholu podtrhují skutečnou povahu jednotlivých vín společnosti a především hlavní odrůdy – PRIMITIVO. Síla vinařství spočívá především v jeho vinicích, které jsou obdělávány tradiční metodou alberello nebo metodou espalier. Pečlivá identifikace původních odrůd a klonů umožňuje získat hrozny nejvyšší kvality, které jsou přísně vybírány a ručně sbírány.
Odrůdy vinné révy
Cantina ERARIO se zaměřuje na pěstování několika odrůd vinné révy, přičemž největší část - 65 % - připadá na odrůdu Primitivo di Manduria. Mezi ostatní odrůdy se rozdělí zbývající část: 15 % Negroamaro, 7 % Fiano, 5 % Aleatico, 5 % Chardonnay a 3 % Moscato. Hrozny se vždy sklízejí výhradně ručně a hrozny vinné révy Primitivo se navíc sklízejí nadvakrát. Největší hrozny se sklízejí jako první, a to v srpnu a zbývající hrozny se nechávají na keřích, aby v nich zůstal vyšší obsah cukru. Sklízejí se přibližně o dva týdny později, v polovině září. Vyšší cukr potom umožní získání vyššího obsahu alkoholu.
Terroir
Vinice společnosti Cantina ERARIO se nachází v Mandurii, v provincii Taranto. Manduria má převážně zemědělské hospodářství a nachází se v intenzivně úrodné oblasti, pokryté především vinicemi a olivovými háji. Z těch se vyrábí jemné oleje a vína, včetně slavného Primitivo di Manduria D.O.P. Agricole ERARIO obhospodařuje v současné době přibližně 200.000 m2 vinic a 60.000 m2 olivových hájů. Ročně produkuje více než 400 000 litrů vína a téměř 6.000 litrů extra panenského olivového oleje lisovaného za studena.
Pro co nejpohodlnější používání webu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. Při jakékoliv volbě nastavení cookies nám zároveň potvrzujete, že vám již bylo 18 let.Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím". Více informací zde.