Depaz
Historie palírny Depaz je jednou z nejdelších ze stále fungujících palíren na Martiniku. Nejstarší zmínky o výrobě rumu na stejném místě zmiňují již rok 1651. Zajímavostí také je, že po celou dobu jsou zde vyráběny čistě Agricole (zemědělské) rumy. Jen jednou byla výroba přerušena na delší dobu. Erupce sopky v roce 1902 zničila palírnu i plantáže cukrové třtiny. O znovu otevření se zasloužil Viktor Depaz, který jako jeden z mála (některé zdroje uvádějí že jako jediný) neštěstí přežil. Díky jeho nadšení byla palírna roku 1917 znovu otevřena a výroba karibského rumu se opět mohla naplno rozjet.
#ShowMore#
Právě již zmíněná vulkanická půda dělá rum Depaz mimořádným. Martinik se může pyšnit perfektními podmínkami pro pěstování cukrové třtiny a v okolí hory Mont Pelée tak má cukrová třtina vše, co potřebuje: dostatek srážek v průběhu celého roku, hřejivé slunce a jemnou vulkanickou půdu. Díky jemnosti podloží může cukrová třtina zakořenit velmi hluboko a dochází tím k většímu hromadění cukru. Rum Depaz se také může označovat jako AOC. Takto označené rumy musí být vyráběny jak v ideálních podmínkách (vulkanické podloží, dostatek slunce i vody), ale navíc celý proces výroby probíhá za dodržování tradičních podmínek a za dohledu mužů a žen z palírny Depaz. A ti jsou skutečnými mistry ve svém oboru.
Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem